Calzone
Calzone to tradycyjna włoska potrawa, która zapewni Ci kulinarną podróż prosto do słonecznej Italii. Ta pieczona pizzy, przeznaczona do zjedzenia na ciepło, skrywa w sobie wyjątkową niespodziankę – pyszne nadzienie, które tworzy niepowtarzalny smak calzone. Co więcej, w tym przepisie to właśnie farsz do calzone jest głównym bohaterem. Mimo że calzone ma wiele różnych wersji w zależności od regionu, nasz przepis koncentruje się na tradycyjnej mieszance składników. Przygotuj się, by po raz kolejny odkryć włoską kuchnię i cieszyć się smakiem domowej roboty calzone.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki ciasta:
- 900 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki drożdży suchych (16 g)
- 4,5 łyżki oleju
- 500 ml ciepłego mleka
- Składniki farszu:
- 2 papryki pokrojone w kosteczkę
- 0,5 kg podsmażonych pieczarek
- kawałek szynki i salami pokrojone w kostkę
- przyprawa do pizzy
- około 250 g startego żółtego sera
Calzone – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki farszu wymieszać (poza startym serem).
- Przesianą mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, sól, następnie dodać letnie mleko oraz wlać 4 łyżki oleju.
- Ciasto zagniatać aż do momentu, gdy będzie elastyczne i gładkie, uformować kulę i nasmarować resztą oliwy, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto podrośnie, ponownie zagnieść i podzielić na 12 części. Każdą część dość cienko rozwałkować na kształt koła.
- Na połowie każdego koła ułożyć farsz, dodać na górę trochę startego sera i zlepić jak pierogi.
- Każdy pieróg ułożyć na papierze pergaminowym, posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec około 20-25 minut.
Słowa kluczowe: calzone nadzienie, farsz do calzone
Calzone – dodatkowe informacje
Calzone można zrobić również ze smażonym mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego z ziołami prowansalskimi, lub z gotowaną kapustą kiszoną z grzybami. Starty ser można również od razu wymieszać z farszem. Zamiast suszonych drożdży, można użyć 35 g świeżych z których robimy wcześniej rozczyn.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sałatka z sosem miodowo winegret
Następny przepis: Calzone z ciasta francuskiego z łososiem