Callzone z nutellą i mascarpone
Pozwól, że przedstawię Ci przepis na wyjątkowo słodki i kremowy deser, który zachwyci swoim smakiem każdego miłośnika czekolady. Callzone z nutellą i mascarpone to propozycja, która łączy w sobie wykwintny smak delikatnego włoskiego sera mascarpone z intensywną słodyczą popularnej na całym świecie nutelli. Te przepyszne składniki będą doskonałą bazą dla wyśmienitego deseru, który przygotujesz w mgnieniu oka. Jeżeli jesteś fanem słodkości, oryginalnych połączeń smaków i prostych w wykonaniu deserów, ten przepis jest idealnym wyborem dla Ciebie. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę włoskiego klimatu!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki przennej
- 3/4 szklanki ciepłej (nie za gorącej wody)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
- Składniki:
- nutella
- serek mascarpone
- masło (łyżka)
Callzone z nutellą i mascarpone – jak zrobić?
- Ciasto: Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy olej, drożdże, cukier i sól, mieszając przez około 4 minuty.
- Po około 4 minutach wlewamy roztwór do mąki i wyrabiamy ciasto.
- Gdy wyrobimy ciasto, formujemy z niego kulę spłaszczając ją troszkę od dołu i wilgotną ręką smarujemy ją z góry, aby podczas rośnięcia nie powstała nam tzw. skorupka. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je na kształt pizzy.
- Mniej więcej na środku wykładamy w zależności od ilości jaką chcemy nutellę oraz mascarpone.
- Gdy oba składniki znajdą się na cieście, składamy je w pół i zwijamy jak pieróg.
- Nagrzewamy piekarnik do 190-200 st. C (góra-dół).
- Blaszkę smarujemy niewielką ilością oleju i nakładamy callzone.
- Gdy nasze callzone się piecze, rozpuszczamy masło.
- Pieczemy przez 15 minut, a po tym czasie wysuwamy lekko z piekarnika.
- Smarujemy całą powierzchnię masłem roztopionym i wkładamy z powrotem na 5-10 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Warto przekroić callzone na pół tak jak na ukazanym zdjeciu, wtedy łatwiej będzie nam się jeść i wygodniej. Najlepiej odczekać po wyciągnięciu z piekarnika 10-15 min. aby masa w środku nie rozlała się tak jak mi na zdjeciu 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cake Pops cytrynowe - ciasto na patyku
Następny przepis: sałatka z sosem miodowo winegret