Callzone z nutellą i mascarpone

Callzone z nutellą i mascarpone

Pozwól, że przedstawię Ci przepis na wyjątkowo słodki i kremowy deser, który zachwyci swoim smakiem każdego miłośnika czekolady. Callzone z nutellą i mascarpone to propozycja, która łączy w sobie wykwintny smak delikatnego włoskiego sera mascarpone z intensywną słodyczą popularnej na całym świecie nutelli. Te przepyszne składniki będą doskonałą bazą dla wyśmienitego deseru, który przygotujesz w mgnieniu oka. Jeżeli jesteś fanem słodkości, oryginalnych połączeń smaków i prostych w wykonaniu deserów, ten przepis jest idealnym wyborem dla Ciebie. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę włoskiego klimatu!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki przennej
  • 3/4 szklanki ciepłej (nie za gorącej wody)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • Składniki:
  • nutella
  • serek mascarpone
  • masło (łyżka)

Callzone z nutellą i mascarpone – jak zrobić?

  1. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy olej, drożdże, cukier i sól, mieszając przez około 4 minuty.
  2. Po około 4 minutach wlewamy roztwór do mąki i wyrabiamy ciasto.
  3. Gdy wyrobimy ciasto, formujemy z niego kulę spłaszczając ją troszkę od dołu i wilgotną ręką smarujemy ją z góry, aby podczas rośnięcia nie powstała nam tzw. skorupka. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je na kształt pizzy.
  5. Mniej więcej na środku wykładamy w zależności od ilości jaką chcemy nutellę oraz mascarpone.
  6. Gdy oba składniki znajdą się na cieście, składamy je w pół i zwijamy jak pieróg.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 190-200 st. C (góra-dół).
  8. Blaszkę smarujemy niewielką ilością oleju i nakładamy callzone.
  9. Gdy nasze callzone się piecze, rozpuszczamy masło.
  10. Pieczemy przez 15 minut, a po tym czasie wysuwamy lekko z piekarnika.
  11. Smarujemy całą powierzchnię masłem roztopionym i wkładamy z powrotem na 5-10 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Warto przekroić callzone na pół tak jak na ukazanym zdjeciu, wtedy łatwiej będzie nam się jeść i wygodniej. Najlepiej odczekać po wyciągnięciu z piekarnika 10-15 min. aby masa w środku nie rozlała się tak jak mi na zdjeciu 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cake Pops cytrynowe - ciasto na patyku
Następny przepis: sałatka z sosem miodowo winegret

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode