Burrito z mięsem i pieczarkami
Zapraszamy do odkrycia smaku Meksyku z naszym przepisem na Burrito z mięsem i pieczarkami. Ten tradycyjny meksykański przysmak składa się z tortilli burrito, mięsa mielonego oraz smażonych pieczarek. Aromatyczne przyprawy podkreślą nutę soczystego mięsa i intensywny smak pieczarek. Ta harmonijna kompozycja składników ma w sobie coś magicznego – burrito zaspokoi zarówno głód, jak i pragnienie kulinarnych doświadczeń. Ten przepis, łatwy do przygotowania, to idealny pomysł na szybki obiad, kolację a nawet na urlopowy piknik. Doskonałe burrito to taki, który smakuje każdemu. Nasz przepis to sprawdzony sposób na osiągnięcie tego celu.
admin
Składniki:
- Składniki podstawowe z zestawu a:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- Składnik podstawowy dodatkowy:
- 4 pszenne tortille
- Składniki robocze:
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 – 1/2 łyżeczki chili
- kilka kropli soku z cytryny
- Dekoracja:
- listki rukoli
- pomidorki koktajlowe
- plasterki ostrej papryczki
- gałązki tymianku cytrynowego
Burrito z mięsem i pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy na talerz, a na patelnię dodajemy 1-2 łyżki oleju i wkładamy mięso. Rozdrabniamy je widelcem, aby nie było dużych grudek i podsmażamy, a kiedy straci różowy kolor, podlewamy odrobiną wody dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. -
2.
Do podduszonego mięsa dodajemy podsmażone pieczarki i pół puszki odsączonej kukurydzy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, chili i kuminem, dodajemy pastę paprykową i koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki wody. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut na małym ogniu. -
3.
Farsz dzielimy na 4 równe części. Każdą porcję farszu wykładamy na środek tortilli, rozsmarowujemy, zostawiając brzegi wolne, następnie zwijamy jak krokiety. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. -
4.
Pozostałą kukurydzę miksujemy z ząbkiem czosnku i łyżką majonezu na pastę, doprawiamy solą, szczyptą chilli i sokiem z cytryny. -
5.
Upieczone tortille przekrawamy ukośnie na połowy, podajemy z łyżką dipu kukurydzianego. Każdą porcję dekorujemy kilkoma listami rukoli, połówkami pomidorków, plasterkami ostrej papryczki i gałązką tymianku
xxxx – dodatkowe informacje
Potrawa jest dość pikantna. Jeśli lubimy łagodne smaki, chilli możemy zastąpić mieloną słodką papryką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Burgery z grillowanym serem halloumi
Następny przepis: Burrito z węgierską nutą