Burgery z grillowanym serem halloumi
Spróbuj czegoś nowego na grilla w tym sezonie, a mianowicie burgerów z grillowanym serem halloumi. Ten typ serów, pochodzący z Cypru, jest wyjątkowy z powodu swojej zdolności do utrzymania formy podczas gotowania – nie rozpływa się, ale ładnie się grilluje, dostając chrupiącą, złocistą skórkę. Jest to unikalny dodatek do mięsistych burgerów, który doda więcej tekstury i kontrastu smaków. Wystarczy, że dodać do niego ulubione dodatki, aby stworzyć pyszne, odżywcze danie. Ten przepis na burgery z halloumi to orzeźwiający twist na tradycyjnym grillowanym burgery.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- – 2 bułki do hamburgerów
 - – 200 g sera Halloumi
 - – 1 pomidor malinowy
 - – 1 garść roszponki
 - – 1 cebula szalotka
 - – 6 mini ogóreczków korniszonach
 - SOS Z AWOKADO
 - – 1 awokado
 - – 1 łyżka natki pietruszki
 - – 1 ząbek czosnku
 - – 1 łyżka majonezu
 - – 1 łyżka soku z cytryny
 - – 1 łyżeczka musztardy
 - – 0,5 łyżeczki ksylitolu
 - – sól i pieprz do smaku
 
Burgery z grillowanym serem halloumi – jak zrobić?
- Obrane i pozbawione pestki awokado przekładamy do blendera, dodajemy majonez, musztardę, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny oraz ksylitol i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - Ser halloumi dzielimy na pół i grillujemy go na delikatnie wysmarowanej olejem patelni grillowej. Bułki hamburgerowe przekrajamy na pół i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce lub 2 minuty w nagrzanym piekarniku. Spód ciepłej bułki smarujemy sosem z awokado i układamy na nim roszponkę, grillowany ser, plastry pomidora, szalotki i ogóreczków korniszonych. Wszystko przykrywamy drugą połową bułki i gotowe! 🙂
 
Burgery z grillowanym serem halloumi – dodatkowe informacje
Do burgerów możemy włożyć także inne ulubione warzywa np. paprykę.
Jeśli lubimy ostrzejsze wersje kanapek to dodajmy do sosu papryczkę chilli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Burgery rybne
Następny przepis: Burrito z mięsem i pieczarkami





