Burger drobiowy z zielonym relishem
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego, niż ugryźć soczystego, domowego burgera? Ten przepis na burgera drobiowego z zielonym relishem to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowszych wersji klasycznych dań. Miłośnicy drobiu z pewnością docenią ten przepis – mięso jest delikatne, soczyste i pełne smaku. Wnosząc lekkość i przeciwwagę dla intensywnego smaku burgera, zielony relish dodaje nuty świeżości i pikantności. Przygotowanie burgera drobiowego z zielonym relishem to doskonały sposób na zaskoczenie rodziny lub przyjaciół ciekawym obiadem czy kolacją. Gotowanie nigdy nie było tak proste, a efektowne!
admin
Składniki:
- 4 pszenne bułki
- sałata lodowa
- 2 filety z kurczaka
- Panierka do mięsa:
- bułka tarta
- przyp. do mięs
- jajko
- Relish:
- 1/2 świeżego ogórka
- 2 ogórki konserwowe
- kawałek zielonej papryki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- cebula biała
- 1 papryczka chili
- Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
Burger drobiowy z zielonym relishem – jak zrobić?
-
1.
Fileta drobiowe przecinamy wzdłuż i rozbijamy lekko. Oprószamy solą oraz pieprzem i panierujemy w jajku. Otaczamy w bułce tartej. Smażymy na bardzo małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. -
2.
Do misy od blendera przekładamy świeży ogórek i konserwowy, białą i czerwoną cebulę, papryczkę chili oraz paprykę. Wszystko drobniutko siekamy. Składniki sosu mieszamy. -
3.
Bułki delikatnie podpiekamy w opiekaczu lub kuchence mikrofalowej. Smarujemy sosem, układamy po liściu sałaty lodowej, a następnie wkładamy ciepły filet z kurczaka. Smarujemy sosem dość grubo i układamy pełną łyżkę zielonego relishu. Smarujemy wierzch bułki sosem i przykrywamy. Podajemy od razu.
Słowa kluczowe: burger drobiowy.
Burger drobiowy z zielonym relishem – dodatkowe informacje
Z podanej porcji otrzymamy 4 spore burgery. Bułki możesz przygotować swoje lub kupne.