Burek z serem i ziołami
Burek to jedno z najbardziej popularnych dań na Bałkanach, często serwowane na śniadanie. Ten przepis na burek z serem i ziołami kusi delikatnym, chrupiącym ciastem i bogatym, aromatycznym nadzieniem. Ser i zioła tworzą idealne połączenie, które sprawia, że burek jest nie tylko smaczny, ale i sycący. To idealna propozycja na weekendowe śniadanie, ale sprawdzi się także na kolację czy podczas spotkań ze znajomymi. Mimo, że traditionalny burek wymaga nieco wysiłku i czasu do przygotowania, ten przepis na pewno zainspiruje zarówno doświadczonych kucharzy, jak i kulinarnych nowicjuszy. Cieszmy się smakiem Bałkanów we własnej kuchni!
admin
Składniki:
- 2 płaty ciasta filo
- 100 g sera feta lub bałkańskiego
- 100 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- kilka gałązek świeżej kolendry i natki pietruszki
- kilka liści mięty
Burek z serem i ziołami – jak zrobić?
- Przygotować nadzienie: oba rodzaje sera rozgnieść widelcem w misce. W osobnej miseczce roztrzepać jajko. Połowę przelać do sera, a resztę odłożyć na później. Do masy serowej dodać drobno posiekane zioła i całość wymieszać. Zrobić masę do smarowania ciasta: do odłożonego jajka dodać jogurt, olej i szczyptę soli. Połączyć.
- Płat ciasta rozwinąć na stolnicy (drugi płat schować pod ściereczkę, żeby nie obsychał, ponieważ może się wtedy kruszyć). Pędzelkiem posmarować go masą. Wzdłuż brzegu rozłożyć połowę masy serowej i od razu zwinąć w ciasny rulon. Przeciąć na 3 części i położyć w odstępach na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Tak samo zrobić z pozostałą częścią składników.
- Piec w 190 stopniach przez ok 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Słowa kluczowe: burek ciasto, burka przepis, burek przepis
Burek z serem i ziołami – dodatkowe informacje
Burki z serem można podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki zasmażane z cebulką
Następny przepis: Burger drobiowy z zielonym relishem