Burger XXL

Burger XXL

Burger XXL to prawdziwy rarytas dla amatorów gigantycznych porcji. Jego składniki to nietypowe dla wielkiego hamburgera propozycje: wybrane, najlepsze mięso, świeże warzywa, aromatyczne sosy i pyszne bułki. Ten burger łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do gotowania – jest nie tylko smaczny, ale także efektowny. Jest idealny na nieco inny weekendowy obiad czy uroczystość. Burger XXL może okazać się świetnym pomysłem na sycący posiłek, który zachwyci gościa i zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. A mogą go przygotować zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy – wystarczy podążać za instrukcjami.

Składniki:

  • ciasto:
  • 500g mąki
  • 150ml wody
  • 50ml mleka
  • 30g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)
  • 30g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • farsz:
  • 0.5kg dowolnego mięsa mielonego
  • 8 plasterków boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 plasterków sera żółtego (zwykłego lub topionego)
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 4 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, ostra papryka (lub inne przyprawy do smaku)
  • wierzch:
  • mleko lub jajko
  • sezam

Burger xxl – jak zrobić?

  1. Robimy rozczyn na bułkę.

    1.

    Podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej, wkruszamy drożdże, dodajemy czubatą łyżkę mąki, szczyptę soli, łyżeczkę cukru i mieszamy.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięty rozczyn przelewamy do miski.

    2.

    Dodajemy mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło, jajko, cukier i sól.
    Stopniowo dolewamy wody i ugniatamy ciasto.
    Gotowe ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od dłoni.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok 1-2h). Podczas wyrastania możemy je wyrobić drugi raz i odstawić. Wtedy gotowy wypiek będzie pulchniejszy.
  3. Boczek rozkładamy na blaszkę i pieczemy na chrupko w 180 stopniach.

    3.

    Dobrym patentem, aby boczek był chrupiący i nie leżał w tłuszczu, jest zrobienie harmonijki z papieru do pieczenia i ułożenie na nim plasterków.
    Boczek pieczemy do wybranej przez nas chrupkości po czym odkładamy na ręczniku papierowym do przestudzenia.
  4. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oleju (lub tłuszczu z wytopionego boczku). Dodajemy mięso mielone, przyprawy, które lubimy i smażymy do momentu wyparowania całej wody.

    4.

    Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3 całego ciasta.

    5.

    Większą część rozciągamy lub rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem (tłuszcz rozprowadzamy również na bokach tortownicy). Nakłuwamy widelcem i wkładamy na ok. 3 minuty do pieca rozgrzanego do 200 stopni.
  6. Do podpieczonego ciasta wrzucamy mięso.

    6.

    Na mięso wykładamy musztardę i ketchup i rozprowadzamy po całości.
    Układamy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe, ser żółty i boczek.
  7. Tak przygotowanego burgera przykrywamy mniejszą częścią ciasta, którą uprzednio rozwałkowujemy.

    7.

    Lekko sklejamy boki.
    Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
  8. Burgera wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) na ok. 35 minut.

    8.

    Po 10 minutach wierzch burgera nakrywamy papierem do pieczenia, aby sezam się nie spalił i nie zrobił się gorzki.

Burger XXL – dodatkowe informacje

Do burgera możemy dodać dowolne składniki, które lubimy, jednak należy pamiętać, ze ich konsystencja może zmienić czas pieczenia. Dlatego należy uprzednio odpowiednio przygotować ciasto, aby nie zrobił się zakalec.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Burger drobiowy z zielonym relishem
Następny przepis: Burgery z grillowanym serem halloumi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode