Buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach
Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na trwałe i pyszne buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach. To doskonałe danie na zimę, gdy ceny warzyw mogą gwałtownie wzrosnąć, a dostęp do świeżych składników jest ograniczony. Nasze buraczki są niezwykle zdrowe i pełne smaku, dzięki kombinacji słodko-pikantnego chrzanu, delikatnej cebuli i soczystych buraków. Zawartość słoików przypomina smak świąt i rodzinnych spotkań, a przy tym stanowi świetne źródło witamin i minerałów. To również świetny pomysł na prezent dla domowników lub znajomych. Zachęcamy do wypróbowania!
admin
Składniki:
- 3 kilogramy czerwonych buraków
- 4 łyżki octu
- 1 cebula
- 3 łyżeczki chrzanu utartego lub ze słoiczka
- 4 łyżeczki cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- słoiki z zakrętkami
Buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach – jak zrobić?
- Umyć czerwone buraki i ugotować je w skórce.
- Po ostudzeniu obrać buraki ze skórki i zetrzeć je na tarce o średnich oczkach.
- Scierać cebule na tarce o średnich oczkach.
- Wymieszać zetrzane buraki i cebule w misce.
- Dodać ocet, chrzan, cukier i sól do miski.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Przełożyć mieszankę do słoików.
- Zakręcić słoiki i pasteryzować je przez około 10 minut.
Chrzan do słoików na zimę.
Porady – Buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach
Przygotowanie buraczków z chrzanem i cebulą w słoikach jest bardzo proste. Z podanych składników wychodzi około 6-7 słoiczków. Jeśli preferujemy bardziej ostrzejszy smak, można zwiększyć ilość chrzanu. To idealne danie na zimę, które zachowa swoje właściwości przez długi czas. Szczelnie zamknięte słoiki zapewnią długotrwałą świeżość i aromat.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej
Następny przepis: Buraczki z goździkami