Bułki wieloziarniste

Bułki wieloziarniste

Zanurz się w smak zdrowego pieczywa z naszym przepisem na bułki wieloziarniste. To idealne rozwiązanie dla osób szukających alternatywy dla białego pieczywa. Te bułeczki są nie tylko pyszne, ale także bogate w błonnik i dobre tłuszcze pochodzące z różnego rodzaju ziaren. Wyjątkowy przepis na bułki wieloziarniste sprawia, że są one chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a ich aromat po upieczeniu zadziwi wszystkich domowników. Mogą stanowić podstawę tak wielu posiłków, więc niezależnie od tego, czy planujesz weekendowe śniadanie, czy poszukujesz pomysłu na lunch, te bułki sprawdzą się doskonale.

Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki pszennej razowej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 gram)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Po 1 garści: sezamu, pestek słonecznika, otręb pszennych, siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • Ok. 250 ml letniego mleka
  • Ok. 150 ml letniej wody

Bułki wieloziarniste – jak zrobić?

  1. Na stolnicę wysypać obie mąki, suche drożdże, wszystkie ziarna, przyprawę włoską oraz sól i cukier. Delikatnie wymieszać. W mieszance zrobić wgłębienie i małym strumieniem wlać wodę i mleko. Dokładnie wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie formować małe bułeczki. Posmarować wodą i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200stC do zarumienia ok. 15-20 minut.

Bułki wieloziarniste – dodatkowe informacje

Składniki podane na ok. 10 szt. bułeczek wieloziarnistych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki w jajku z serem
Następny przepis: Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode