Bułki twarogowe

Bułki twarogowe

Zapraszamy do odkrycia smaku domowego pieczywa z naszym przepisem na bułki twarogowe. Ich delikatne, pulchne wnętrze ukryte jest pod złocistą skórką, a szczyptę słodkości dodaje chrupiąca, cukrowa posypka. Wspaniale komponują się z konfiturą, miodem lub masłem na śniadanie, podwieczorek czy deser. Bukiet aromatów, który uwolni się w Twojej kuchni podczas pieczenia sprawi, że domownicy z niecierpliwością będą oczekiwać momentu wyjęcia bułek z piekarnika. Przygotowanie bułek na bazie twarogu jest proste i niezwykle satysfakcjonujące, a efektem jest pyszne, domowe pieczywo. Bułki twarogowe to doskonały sposób na wprowadzenie odmiany do codziennego menu.

Składniki:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 200 gram mąki pełnoziarnistej (użyłam mąki 3 ziarna z Lubelli)
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 100 mililitrów ciepłej wody
  • ok. 200 mililitrów ciepłego mleka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka (czubata) soli
  • 3 łyżki oleju
  • 180 gram twarogu półtłustego

Sposób przygotowania bułek twarogowych:

  1. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z rozkruszonym twarogiem i resztą składników, zamiesić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby podwoiło swoją objętość.
  3. Z ciasta odrywać porcje i formować kulki wielkości mandarynki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  4. Bułki piec ok. 20-25 minut w temperaturze 185 °C. Wystudzić na kratce.

Bułki twarogowe – dodatkowe informacje

Przed włożeniem do piekarnika warto bułki posmarować mlekiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki śniadaniowe
Następny przepis: Bułki w jajku z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode