Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

Witajcie miłośnicy domowego pieczenia! Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na pyszne bułki śniadaniowe. Te mięciutkie drożdżowe bułeczki dodadzą uroku każdemu porannemu posiłkowi i sprawią, że nasi bliscy ucieszą się na ich widok zaraz po przebudzeniu. Oto nasze sprawdzone i zestawione przepisy, dzięki którym przygotowanie bułek śniadaniowych w domowym zaciszu stanie się prawdziwą przyjemnością. Ich aromat unosi się w całym domu, przyciągając wszystkich do stołu. Niezwykle proste w wykonaniu, ale jednocześnie niesamowicie smaczne. Ciepłe, pachnące, świeże bułeczki śniadaniowe to idealny początek dnia.

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 duże jajko
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 g masła do posmarowania bułek

Bułki śniadaniowe – jak zrobić?

  1. Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier i sól, zalać wodą, wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić na 8 równych części. Każdą uformować na kształt kuli, układać na blasze do pieczenia, spłaszczyć do wysokości ok. 3 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C ok. 20 minut, do uzyskania złotej skórki.

Bułki śniadaniowe – dodatkowe informacje

Do smarowania bułek można zamiast masła użyć wody lub jajka.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem
Następny przepis: Bułki twarogowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode