Bułki twarogowe
Zapraszamy do odkrycia smaku domowego pieczywa z naszym przepisem na bułki twarogowe. Ich delikatne, pulchne wnętrze ukryte jest pod złocistą skórką, a szczyptę słodkości dodaje chrupiąca, cukrowa posypka. Wspaniale komponują się z konfiturą, miodem lub masłem na śniadanie, podwieczorek czy deser. Bukiet aromatów, który uwolni się w Twojej kuchni podczas pieczenia sprawi, że domownicy z niecierpliwością będą oczekiwać momentu wyjęcia bułek z piekarnika. Przygotowanie bułek na bazie twarogu jest proste i niezwykle satysfakcjonujące, a efektem jest pyszne, domowe pieczywo. Bułki twarogowe to doskonały sposób na wprowadzenie odmiany do codziennego menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram mąki pełnoziarnistej (użyłam mąki 3 ziarna z Lubelli)
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 mililitrów ciepłej wody
- ok. 200 mililitrów ciepłego mleka
- 20 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka (czubata) soli
- 3 łyżki oleju
- 180 gram twarogu półtłustego
Sposób przygotowania bułek twarogowych:
- Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z rozkruszonym twarogiem i resztą składników, zamiesić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby podwoiło swoją objętość.
- Z ciasta odrywać porcje i formować kulki wielkości mandarynki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Bułki piec ok. 20-25 minut w temperaturze 185 °C. Wystudzić na kratce.
Bułki twarogowe – dodatkowe informacje
Przed włożeniem do piekarnika warto bułki posmarować mlekiem.