Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

Pyszne, domowe bułki do hamburgerów to podstawa udanej imprezy grillowej. Wyjątkowe ciasto na bułki hamburgerowe jest lekko chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i puszyste w środku. Właśnie takie bułki będą idealnym dopełnieniem soczystego kawałka mięsa i świeżych warzyw. Nie musisz szukać ich w sklepie, takie jak bułki hamburgerowe z Biedronki, bo możesz je przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Ten przepis podpowie Ci, jak to zrobić. Uwierz mi, domowe bułki hamburgerowe są nie tylko zdrowsze, ale i bardziej aromatyczne niż te dostępne na sklepowych półkach.

Składniki:

  • 170 do 227 gram letniej wody *
  • 28 gram masła
  • 1 duże jajko
  • 418 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 7 gram – 1 łyżka drożdży instant
  • do posmarowania
  • ok 40 gram roztopionego masła

Bułki hamburgerowe – jak zrobić?

  1. Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta – ręcznie, mikserem, lub w maszynie do chleba – aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.
  2. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość.
  3. Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C. Posmarować wyrośnięte bułki połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę. Studzić na kratce. Smacznego!
  5. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie – mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Sposób przygotowania bułek hamburgerowych:
1. Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta – ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba – aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.
2. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość.
3. Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C. Posmarować wyrośnięte bułki połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę. Studzić na kratce. Smacznego!
5. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie – mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Bułki hamburgerowe – dodatkowe informacje

* Aby uzyskać najlepsze wyniki należy użyć mniejszej ilości wody w okresie letnim (lub w wilgotnym środowisku), a większej ilości w zimie (lub w suchym klimacie); i czegoś pomiędzy w pozostałym okresie

Przepis ze strony którą niedawno odkryłam – King Arthur Flour


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Następny przepis: Bułki jagodzianki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode