Bułki hamburgerowe
Składniki:
- 170 do 227 gram letniej wody *
- 28 gram masła
- 1 duże jajko
- 418 gram mąki pszennej
- 50 gram cukru
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 7 gram – 1 łyżka drożdży instant
- do posmarowania
- ok 40 gram roztopionego masła
Bułki hamburgerowe – jak zrobić?
- Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta – ręcznie, mikserem, lub w maszynie do chleba – aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.
- Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C. Posmarować wyrośnięte bułki połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę. Studzić na kratce. Smacznego!
- W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie – mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Sposób przygotowania bułek hamburgerowych:
1. Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta – ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba – aż uzyskamy miękkie i gładkie ciasto.
2. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość.
3. Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C. Posmarować wyrośnięte bułki połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć z piekarnika i posmarować pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę. Studzić na kratce. Smacznego!
5. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie – mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Bułki hamburgerowe – dodatkowe informacje
* Aby uzyskać najlepsze wyniki należy użyć mniejszej ilości wody w okresie letnim (lub w wilgotnym środowisku), a większej ilości w zimie (lub w suchym klimacie); i czegoś pomiędzy w pozostałym okresie
Przepis ze strony którą niedawno odkryłam – King Arthur Flour
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Następny przepis: Bułki jagodzianki