Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką
W dzisiejszym przepisie przeniesiemy się w krainę małych, słodkich wypieków pełnych smacznych dodatków. Przedstawiamy Wam bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonką. Wspaniałe połączenie miękkiego, drożdżowego ciasta, słodko-kwaśnych owoców i chrupiącej kruszonki tworzy kompozycję, która z pewnością zadowoli każdego wielbiciela domowych wypieków. Dodatek owoców, a szczególnie truskawek, nadaje bułkom nie tylko dodatkowej, przepysznej warstwy smaku, ale także sprawia, że są one atrakcyjne dla oka. Oto nasz ulubiony przepis na bułeczki drożdżowe z owocami!
admin
Składniki:
- Na 12 bułek:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 30 gram świeżych drożdży
- szczypta soli
- 0,5 kg świeżych lub mrożonych owoców (wypestkowane śliwki, ćwiartki jabłek, truskawki itp.)
- Kruszonka:
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła
- cukier waniliowy
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką – jak zrobić?
- Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć aby powstały grudki. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
- Ciasto: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta, pod koniec wlać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Wykroić 12 kółek wielkości filiżanki. Każde kółko położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim dołek, włożyć owoce, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 170 st. C przez około 25-30 minut. Jeszcze ciepłe bułki polukrować.
Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką – dodatkowe informacje
Bułek można nie lukrować tylko posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym
Następny przepis: Bułki hamburgerowe