Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką

Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką

W dzisiejszym przepisie przeniesiemy się w krainę małych, słodkich wypieków pełnych smacznych dodatków. Przedstawiamy Wam bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonką. Wspaniałe połączenie miękkiego, drożdżowego ciasta, słodko-kwaśnych owoców i chrupiącej kruszonki tworzy kompozycję, która z pewnością zadowoli każdego wielbiciela domowych wypieków. Dodatek owoców, a szczególnie truskawek, nadaje bułkom nie tylko dodatkowej, przepysznej warstwy smaku, ale także sprawia, że są one atrakcyjne dla oka. Oto nasz ulubiony przepis na bułeczki drożdżowe z owocami!

Składniki:

  • Na 12 bułek:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 30 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 kg świeżych lub mrożonych owoców (wypestkowane śliwki, ćwiartki jabłek, truskawki itp.)
  • Kruszonka:
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • cukier waniliowy
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć aby powstały grudki. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
  2. Ciasto: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta, pod koniec wlać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Wykroić 12 kółek wielkości filiżanki. Każde kółko położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim dołek, włożyć owoce, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 170 st. C przez około 25-30 minut. Jeszcze ciepłe bułki polukrować.

Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką – dodatkowe informacje

Bułek można nie lukrować tylko posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym
Następny przepis: Bułki hamburgerowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode