Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym
Zanurz się w smakowite doznania dzięki naszemu przepisowi na bułki drożdżowe z nadzieniem serowym. Przygotowane z miłością i szczyptą kreatywności mogą stać się prawdziwie pokaźnym dodatkiem do porannej kawy czy rozgrzewającym posiłkiem w chłodniejsze dni. Bogactwo aromatów i kuszący kremowy smak nadzienia serowego z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowego pieczenia. Możesz dostosować przepis do własnych upodobań dodając różne składniki do nadzienia. Co więcej, tworzenie własnych bułek drożdżowych z nadzieniem serowym, to fantastyczna okazja do wspólnej zabawy w kuchni. Zacznij już dziś – satysfakcja gwarantowana!
Składniki:
- Na 12 bułek:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 30 gram świeżych drożdży
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 gram zmielonego białego sera
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
- rodzynki
- 1 jajko
- Kruszonka:
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła
- cukier waniliowy
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Masa serowa:
1.
Wszystkie składniki poza rodzynkami zmiksować, wymieszać na końcu z rodzynkami. -
Kruszonka:
2.
Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć, aby powstały grudki.Lukier:
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. -
Ciasto:
3.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, a następnie wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta. Na koniec dodać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować je na placek o grubości około 1 cm.
Posmarować masą serową, zwinąć w roladę i pokroić ją na 12 kawałków.
Każdy kawałek położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim przedziałek za pomocą końca drewnianej łyżki, dzięki czemu ciasto uzyska ciekawy kształt.
Posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 170°C przez około 25-30 minut.
Jeszcze ciepłe bułki polukrować.
Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym – dodatkowe informacje
Tak samo można przygotować bułki z masą makowa lub musem jabłkowym.
Tagidomowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką
Następny przepis: Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką