Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym

Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym

Zanurz się w smakowite doznania dzięki naszemu przepisowi na bułki drożdżowe z nadzieniem serowym. Przygotowane z miłością i szczyptą kreatywności mogą stać się prawdziwie pokaźnym dodatkiem do porannej kawy czy rozgrzewającym posiłkiem w chłodniejsze dni. Bogactwo aromatów i kuszący kremowy smak nadzienia serowego z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowego pieczenia. Możesz dostosować przepis do własnych upodobań dodając różne składniki do nadzienia. Co więcej, tworzenie własnych bułek drożdżowych z nadzieniem serowym, to fantastyczna okazja do wspólnej zabawy w kuchni. Zacznij już dziś – satysfakcja gwarantowana!

Składniki:

  • Na 12 bułek:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 30 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 gram zmielonego białego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
  • rodzynki
  • 1 jajko
  • Kruszonka:
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • cukier waniliowy
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Masa serowa:
    1.
    Wszystkie składniki poza rodzynkami zmiksować, wymieszać na końcu z rodzynkami.
  2. Kruszonka:
    2.
    Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć, aby powstały grudki.

    Lukier:
    Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aby powstała konsystencja gęstej śmietany.

  3. Ciasto:
    3.
    Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, a następnie wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta. Na koniec dodać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Następnie rozwałkować je na placek o grubości około 1 cm.

    Posmarować masą serową, zwinąć w roladę i pokroić ją na 12 kawałków.

    Każdy kawałek położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim przedziałek za pomocą końca drewnianej łyżki, dzięki czemu ciasto uzyska ciekawy kształt.

    Posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

    Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

    Piec w temperaturze 170°C przez około 25-30 minut.

    Jeszcze ciepłe bułki polukrować.

Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym – dodatkowe informacje

Tak samo można przygotować bułki z masą makowa lub musem jabłkowym.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki drożdżowe z malinami i kruszonką
Następny przepis: Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode