Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Przyrządzanie hamburgerów w domu to nie tylko ekonomia, ale przede wszystkim zabawa i satysfakcja z tworzenia posiłków według własnego smaku. Kluczowym elementem każdego hamburgera są duże bułki, które powinny być puszyste, ale też odpowiednio wytrzymałe, aby móc utrzymać całą gamę składników ostatku. Poniższy przepis na bułki do hamburgerów gwarantuje idealną konsystencję i smak, które tylko podkreślą walory pozostałych elementów naszego domowego burgera. Znakomite, aromatyczne bułki to podstawa, na której możemy budować nasze kulinarna arcydzieło!

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 dag drożdży
  • 0,5 cm z kostki masła (ok. 2 – 3 łyżki stopionego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • 3 łyżki mleka
  • ziarna sezamu

Bułki do hamburgerów – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiałam do miski. Do kubeczka wlałam ciepłą wodę, dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej) i wymieszałam. Przykryłam ściereczką i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrósł przelałam go do miski z mąką i dodałam kolejne składniki: roztrzepane jajko, 1 łyżkę cukru, sól i roztopione masło. Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
  2. Formowałam bułki kiedy ciasto wyrosło. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 duże bułki albo 5 mniejszych (wielkości kajzerek). Ja zrobiłam 4 duże bułki.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładałam kulki ciasta i delikatnie je spłaszczyłam. Posmarowałam wierzch jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Przykryłam ściereczką i odczekałam ok. 20 minut by wyrosły.
  4. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 15 minut.

Bułki do hamburgerów – dodatkowe informacje

* ciasto na duże bułki do hamburgerów jest dość kleiste i trzeba dłonie maczać w mące by uformować ładne kule.

* piec do koloru złoto – brązowego, każdy piekarnik piecze inaczej i czas podany w przepisie może się zmienić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki do hamburgerów
Następny przepis: Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode