BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM
Potrzebujesz wyjątkowego pomysłu na śniadanie? Przepis na bułeczki ze szpinakiem jest niczym świeży powiew na stołach naszych domów. Zaskocz swoich bliskich tym nieoczywistym daniem, które łączy w sobie nutę zdrowia z rozpływającą się w ciele uczta dla kubków smakowych. Idealne zarówno na codzienny posiłek jak i do zaserwowania gościom podczas rodzinnych spotkań. Bułeczki ze szpinakiem to wyjątkowe połączenie delikatnej, puszystej bułki z lekko pikantnym nadzieniem: świeżym szpinakiem. Jedno gryzienie i nie będziesz już w stanie się opędzić od tej zielonej tentacji. Poznaj smak naszych bułeczek ze szpinakiem.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mąki pszennej
- 10 dekagramów świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oliwy
- 3 szklanki ciepłej wody
- 20 dekagramów szpinaku, może być mrożony
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- 10 dekagramów sera żółtego
Bułeczki ze szpinakiem – jak zrobić?
- Z drożdży,cukru i 1 szklanki wody zrobić zaczyn,dodać 2 łyżki mąki wszystko dobrze wymieszać,odstawic do wyrośnięcia. W tym czasie przesmażyć szpinak z pokrojoną w kostkę cebulą doprawić do smaku solą, pieprzem.Gdy wystygnie dodajemy starty żółty ser.
- W misce przesiewamy mąkę,dodajemy zaczyn pozostale skladniki,wyrabiamy ciasto na koncu dodajemy szpinak.Odstawiamy do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi swoją objętość wykladamy na stolnicę formujemy bułeczki,,smarujemy jajkiem i pieczemy około 30minut w 180“
Bułeczki ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Bułeczki na wierzchu możemy posmarować samą wodą będą miały wtedy miękką skórę i posypać ziarnami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką
Następny przepis: Bułgarska sałatka szopska