BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM

BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM

Potrzebujesz wyjątkowego pomysłu na śniadanie? Przepis na bułeczki ze szpinakiem jest niczym świeży powiew na stołach naszych domów. Zaskocz swoich bliskich tym nieoczywistym daniem, które łączy w sobie nutę zdrowia z rozpływającą się w ciele uczta dla kubków smakowych. Idealne zarówno na codzienny posiłek jak i do zaserwowania gościom podczas rodzinnych spotkań. Bułeczki ze szpinakiem to wyjątkowe połączenie delikatnej, puszystej bułki z lekko pikantnym nadzieniem: świeżym szpinakiem. Jedno gryzienie i nie będziesz już w stanie się opędzić od tej zielonej tentacji. Poznaj smak naszych bułeczek ze szpinakiem.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 10 dekagramów świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 20 dekagramów szpinaku, może być mrożony
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • 10 dekagramów sera żółtego

Bułeczki ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Z drożdży,cukru i 1 szklanki wody zrobić zaczyn,dodać 2 łyżki mąki wszystko dobrze wymieszać,odstawic do wyrośnięcia. W tym czasie przesmażyć szpinak z pokrojoną w kostkę cebulą doprawić do smaku solą, pieprzem.Gdy wystygnie dodajemy starty żółty ser.
  2. W misce przesiewamy mąkę,dodajemy zaczyn pozostale skladniki,wyrabiamy ciasto na koncu dodajemy szpinak.Odstawiamy do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi swoją objętość wykladamy na stolnicę formujemy bułeczki,,smarujemy jajkiem i pieczemy około 30minut w 180“

Bułeczki ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Bułeczki na wierzchu możemy posmarować samą wodą będą miały wtedy miękką skórę i posypać ziarnami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką
Następny przepis: Bułgarska sałatka szopska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode