Bułgarska sałatka szopska

Bułgarska sałatka szopska

Sałatka szopska to kulinarny symbol Bułgarii, znany i ceniony za granicą. Ta wyjątkowa mieszanka warzyw i sera jest prostym, ale kolorowym i pełnym smaku daniem – idealnym na letnie dni. Składniki są bardzo proste – pomidory, papryka, cebula, ogórki i ser. Kluczem do jej autentycznego smaku jest specyficzny bułgarski ser. Sałatka szopska, mimo swojej prostoty, jest niezwykle sycąca dzięki serowi, a zarazem orzeźwiająca dzięki warzywom. Ta bułgarska klasyka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych i oryginalnych smaków – to propozycja do spróbowania na kolejnym spotkaniu przy grillu lub jako zdrowe drugie śniadanie.

Składniki:

  • Sałatka szopska – składniki:
  • 5 dojrzałych pomidorów (zastąpione koktajlowymi)
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 papryka czerwona, zielona lub żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 200 g sera bałkańskiego (owczego w solance)
  • Sos:
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz
  • natka pietruszki – 1 mały pęczek
  • oliwki do dekoracji

Bułgarska sałatka szopska – jak zrobić?

  1. 1.
    Bułgarska sałatka szopska – przepis:

    Na początek pomidory należy grubo pokroić (najlepiej w ósemki)

  2. 2.
    Następnie ogórka trzeba obrać i pokroić w półplastry
  3. 3.
    Potem paprykę powinno się pokroić w cienkie paski lub kostkę
  4. 4.
    Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w cienkie pióra
  5. 5.
    Następnie wszystkie warzywa na sałatkę szopską należy połączyć ze sobą. Składniki na sałatkę szopską trzeba zalać sosem zrobionym z oliwy, octu winnego i pieprzu. Sałatka szopska powinna być dokładnie wymieszana. Potem na wierzch sałatki należy zetrzeć ser owczy. Następnie sałatka szopska powinna być ozdobiona listkami natki pietruszki i czarną bądź zieloną oliwką. Resztę natki pietruszki trzeba drobno posiekać i obłożyć nią sałatkę.

xxxx – dodatkowe informacje

Bułgarska sałatka szopska – oryginalny przepis

Sałatka szopska zawiera w przepisie ser typu bałkańskiego. Przygotowując ją w domu, można użyć polskiej bryndzy. Smaki tych serów są bardzo podobne. W ten sposób sałatka szopska nabierze polskiego pochodzenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM
Następny przepis: Bułgarski chlebek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode