Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką

Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką

Przygotuj się na niecodzienny, ekscytujący smak z Bułeczkami Stokrotka z czekoladą i kruszonką. Inspiracją do tego przepisu są kształty i łagodny zapach amerykańskiej stokrotki, która zasłynęła swoją różnorodnością. W tej kompozycji smaków, gdzie słodsze nuty czekolady łączą się z chrupiącą, złocistą kruszonką, odnajduje się prawdziwą symfonię dla kubków smakowych. Odstąp od typowej domowej piekarni i pozwól sobie na kulinarną przygodę z tym oryginalnym przepisem. To doskonała okazja na stworzenie czegoś nowego, niepowtarzalnego i przepysznie pachnącego. Warto spróbować i pozwolić sobie na przyjemność, której dostarczą Ci bułeczki Stokrotka.

Składniki:

  • Kruszonka:
    • 1 łyżka cukru kryształu
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżka twardego masła
  • Bułeczki:
    • 100 g lekko podgrzanego mleka
    • 20 g świeżych drożdży
    • 40 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 330 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 20 g miękkiego masła
    • 1 szczypta soli

    oraz 1 jajko do posmarowania bułeczek

Bułeczki „stokrotka” z czekoladą i kruszonką – jak zrobić?

  1. Kruszonka:
    Wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku.
  2. Bułeczki:
    Do lekko podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 15 min.
  3. Do przesianej maki dodajemy jajko, masło, cukier i przygotowany zaczyn, wszystko dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę, do której wkładamy po 1-2 kostki ulubionej czekolady. Gotowe bułeczki układamy w tortownicy złączeniem do dołu, tworząc kształt kwiatka (1 bułeczka na środku, pozostałe dookoła).
  4. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 50°C i wkładamy bułeczki na 20-30 min lub do czasu, aż bułeczki zaczną się ze sobą łączyć. Następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy 15-20 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Smacznego!

Słowa kluczowe: stokrotka amerykańska

Bułeczki Stokrotka z czekoladą i kruszonką – dodatkowe informacje

Można pominąć przygotowanie kruszonki, a bułeczki posypać makiem lub sezamem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: bułeczki śniadaniowe plecione w dwóch wersjach
Następny przepis: Bułeczki z jabłkami szybkie, tanie, dietetyczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode