Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

W tym przepisie na bułeczki maślane pokażemy, jak w łatwy i szybki sposób przygotować te pyszne wypieki. Szczególnie popularne w Biedronce, stanowią idealne rozwiązanie na śniadanie lub podwieczorek. Bułeczki maślane zyskują swoją niezrównaną miękkość i kruchość dzięki dużej ilości masła, które jest jednym z ich kluczowych składników. Dodatkowo, proste składniki, które zazwyczaj mamy w domu, sprawiają, że ten przepis jest niezwykle praktyczny. Idealnie smakują posmarowane masełkiem i dżemem, ale równie dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Spróbuj zrobić je samodzielnie i ciesz się ich wyjątkowym smakiem każdego dnia!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko do ciasta + 1 do smarowania
  • 50 g masła

Bułeczki maślane – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wodą i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do mąki dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić w cieple, aż podwoi objętość.
  3. Uformować bułeczki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić, żeby się napuszyły. Na każdej zrobić nożem dwa ukośne nacięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Słowa kluczowe: bułeczki maślane, biedronka

Bułeczki maślane – dodatkowe informacje

Maślanka powinna być lekko letnia.

Z tej porcji wyszło mi 14 bułeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki jogurtowe
Następny przepis: Bułeczki na zakwasie żytnim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode