Bułeczki na zakwasie żytnim

Bułeczki na zakwasie żytnim

Jeżeli tęsknicie za prawdziwym, domowym smakiem pieczywa, ten przepis na bułeczki na zakwasie żytnim jest dla was. To niesamowite w jaki sposób bułeczki z zakwasu mogą przywołać na myśl romantyczne obrazy poranka na wiejskiej chacie, gdzie zapach świeżego pieczywa wita nas zaraz po przebudzeniu. Bez względu na to, czy poszukujecie prostego przepisu na bułki pszenne na zakwasie żytnim, czy bułki pełnoziarniste na zakwasie, ten przepis dostarczy wam nie tylko kulinarnych wskazówek, ale też satysfakcję z samodzielnego wypieku. Przygotujcie się na wyjątkową przygodę z zakwasem!

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego (nakarmionego dzień wcześniej*)
  • 200 g wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • pestki słonecznika

Bułeczki na zakwasie żytnim – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do zakwasu dolewaj powoli wodę.
  2. Dodaj oliwę, sól i miód. Dobrze wymieszaj, następnie stopniowo dosypuj mąkę i pestki.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  4. Ciasto odłóż w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Formuj bułeczki naoliwionymi dłońmi i układaj je na papierze do pieczenia.
  6. Piecz 12-15 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Porady:

* Jak nakarmić zakwas?

  1. Wyciągnij zakwas z lodówki.
  2. Gdy ociepli się do temperatury pokojowej, wsyp w proporcji 1:1 mąkę żytnią i wodę. Zamieszaj. Odstaw w temperaturze pokojowej.
  3. W tym momencie zakwas zaczyna reagować – pojawiają się bąbelki i zaczyna rosnąć (podnosi się w słoiku).
  4. Gdy ponownie „osiądzie”, zaś bąbelki znikną (po około 12-16 godzinach – zależy od temperatury i wilgotności), zakwas jest gotowy i można na nim piec.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki maślane
Następny przepis: Bułeczki maślane odrywane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode