Bułeczki maślane
W tym przepisie na bułeczki maślane pokażemy, jak w łatwy i szybki sposób przygotować te pyszne wypieki. Szczególnie popularne w Biedronce, stanowią idealne rozwiązanie na śniadanie lub podwieczorek. Bułeczki maślane zyskują swoją niezrównaną miękkość i kruchość dzięki dużej ilości masła, które jest jednym z ich kluczowych składników. Dodatkowo, proste składniki, które zazwyczaj mamy w domu, sprawiają, że ten przepis jest niezwykle praktyczny. Idealnie smakują posmarowane masełkiem i dżemem, ale równie dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Spróbuj zrobić je samodzielnie i ciesz się ich wyjątkowym smakiem każdego dnia!
admin
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki letniej wody
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko do ciasta + 1 do smarowania
- 50 g masła
Bułeczki maślane – jak zrobić?
- Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wodą i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
- Do mąki dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić w cieple, aż podwoi objętość.
- Uformować bułeczki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić, żeby się napuszyły. Na każdej zrobić nożem dwa ukośne nacięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Słowa kluczowe: bułeczki maślane, biedronka
Bułeczki maślane – dodatkowe informacje
Maślanka powinna być lekko letnia.
Z tej porcji wyszło mi 14 bułeczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki jogurtowe
Następny przepis: Bułeczki na zakwasie żytnim