Bułeczki drożdżowe z makiem

Bułeczki drożdżowe z makiem

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego, przepisanego z pokolenia na pokolenie, przepisu na bułeczki drożdżowe z makiem. Ten smakowity wypiek to dowód na to, jak proste składniki: drożdże, mąka, masło, cukier, mleko oraz mak mogą stworzyć prawdziwe dzieło kulinarnych sztuk. Są one cenionym elementem świątecznego stołu, dodatkiem do porannej kawy czy też zachętą dla dzieci do nauki. Bułeczki drożdżowe z makiem to niewątpliwie klasyka smaku, która nigdy nie wychodzi z mody. Stwórz własne, domowe bułeczki i poczuj smak tradycji w najczystszym wydaniu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 7 dag drożdży
  • ok.1/2 l mleka ciepłego
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • skórka starta z 1 wyparzonej cytryny
  • Masa makowa:
  • 25 dag maku
  • 1łyżka stopionego wystudzonego masła
  • 1/3 szkl.płynnego prawdziwego miodu
  • skórka pomarańczowa
  • garść siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • dodatkowo:1 jajko do posmarowania bułeczek,mak do posypania

Bułeczki drożdżowe z makiem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać troszkę ciepłego mleka i 25 dag mąki. Wszystko dokładnie wymieszać (gęstość rozczynu powinna być jak gęstość kwaśnej śmietany). Pozostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło stopić, przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość dwukrotnie, dać go do miski z resztą mąki, dodać utarte żółtka z cukrem, resztę ciepłego mleka, posolić i zarobić ciasto. Wyrabiać ciasto bardzo starannie tak, aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki i naczynia, wlewać powoli masło, ciągle wyrabiając ręką ciasto, dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Gdy ciasto pochłonie całkowicie tłuszcz, odstawić przykryte ciasto w ciepłe miejsce. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i wyrobić.
  3. Z ciasta formować małe bułeczki, w środek dając po łyżeczce nadzienia z makiem. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia ciast). Pozostawić na chwileczkę do podrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
  4. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25-30 min.

Masa makowa:

Mak zalać wrzącym mlekiem lub wodą i gotować przez ok. 2 godz. na małym ogniu. Następnie dobrze odcedzić na sicie, wystudzić i przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa na najmiejszych oczkach 2-3 razy. Mak utrzeć z płynnym miodem, masłem, dodać bakalie i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie utrzeć.

Bułeczki drożdżowe z makiem – dodatkowe informacje

Takie drożdżowe bułeczki wspaniale smakują również nadziane marmoladą lub czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode