Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Bułeczki drożdżowe z marmoladą to prawdziwe cudo dla podniebienia. Ten przepis pozwala stworzyć małe, pachnące bułeczki drożdżowe, które wspaniale smakują i są miękkie zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Prawdziwym atutem jest tutaj ich nadzienie – soczysta, słodka marmolada nadaje bułeczkom wyjątkowego charakteru. Pomimo, że receptura może wydawać się skomplikowana, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Te bułeczki to idealny dodatek do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Przygotowanie bułeczek z marmoladą to też doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną – dzieci uwielbiają lepić i nadziewać bułeczki.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • 10 dekagramów drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • słoik marmolady owocowej

Bułeczki drożdżowe z marmoladą – jak zrobić?

  1. Ciasto na bułeczki drożdżowe:

    W połowie ilości ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru należy rozpuścić drożdże oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Następnie należy przesiać mąkę, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wbić roztrzepane jajka i dodać wyrośnięte drożdże. Następnie trzeba wszystkie składniki wyrabiać dolewając resztę ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło. Jeśli ciasto na bułeczki drożdżowe wciąż przykleja się do rąk, to trzeba dosypać większą ilość mąki. Następnie wszystkie składniki należy wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  3. Ciasto na bułki drożdżowe należy odstawić na około 50 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu trzeba je rozwałkować posypując mąką i za pomocą szklanki trzeba wykrawać zgrabne krążki. Na środku porcji ciasta należy położyć na środku łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić brzegi.
  4. Następnie powstałe bułeczki drożdżowe należy układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym do pieczenia. Warto pamiętać, aby drożdżowe bułki ułożyć zlepioną stroną do dołu. Na koniec słodkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem należy piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pyszne drożdżowe bułeczki po wystudzeniu są gotowe do podania.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą – dodatkowe informacje

Można przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z makiem
Następny przepis: Bułeczki francuskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode