Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami

Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami

Przygotowując bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami, zapraszamy na nasz stół smak niecodziennej, ale kojącej mieszanki. Składniki, takie jak kasza gryczana robiona w thermomixie, ziemniaki czy drożdże, tworzą nie tylko interesujący duet, ale także wyróżniają się swoimi zdrowotnymi właściwościami. Powstała w ten sposób mieszanka będzie pełna błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Zainspirujmy się tradycją i nowoczesnością, by przygotować danie, które swoją prostotą zaskoczy każdego smakosza. Wykorzystajmy też zalety thermomixu, by przygotowanie bułeczek było jeszcze prostsze i szybsze.

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 kg mąki + do podsypania
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 2 szkl. mleka
  • 4 jajka + 1 jajko do smarowania
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • farsz:
  • woreczek kaszy gryczanej
  • ok. 12 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 cebule
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • olej do podsmażenia

Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Jajka roztrzepujemy, mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, drożdże, mleko i olej – wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy lnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Placek dzielimy na małe kwadraty i na środku każdego z nich nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy brzegi ciasta i dłońmi formujemy bułeczki. Smarujemy rozmąconym jajkiem (część posypałam suszonym lubczykiem) i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.
  2. 2.
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wytłuc. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Kaszę, ziemniaki, cebulę, majeranek, sól i pieprz dokładnie wymieszać.

xxxx – dodatkowe informacje

Możemy posypać ulubionymi ziołami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode