Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi

Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi

Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi to przepis, który przekazuje esencję domowego pieczenia. Te lekko słodkie, puszyste bułeczki drożdżowe są pełne soczystych, słodko-kwaśnych jagód, które dodają im wyjątkowej głębi smaku. Kluczowym elementem owego ciasta drożdżowego na bułki z jagodami jest ciepło rodzinnych wspomnień oraz kunszt babci Lidzi przekazany z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami, to prawdziwy skarb – idealne, zarówno na słodkie śniadanie, mroźny zimowy wieczór, jak i letnie popołudnie. Już sam zapach tych pieczonych bułeczek jagodowych, przeniesie cię do ciepłej, pełnej miłości kuchni babci.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka soli
  • 2 jaja + 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
  • jagody do nadzienia
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ciepłej wody

Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi – jak zrobić?

  1. Jagodzianki – przepis:

    Ciasto na jagodzianki – zaczyn:

    1. Szklankę ciepłego mleka należy podgrzać.
    2. Następnie dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli oraz 4 łyżki mąki.
    3. Składniki na zaczyn drożdżowy należy dokładnie wymieszać aż rozpuszczą się drożdże.
    4. Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
  2. Następnie jajka i żółtka trzeba wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
    Potem roztrzepać trzepaczką.
    Kolejnym krokiem jest dodanie rozczynu na jagodzianki drożdżowe, roztopione letnie masło i stopniowo mąkę.
    Składniki na ciasto na jagodzianki trzeba ugniatać o miskę i stopniowo dolewając mleko.
    Należy je tak, ugnieść, aby ciasto odchodziło od miski i zrobiło się elastyczne.
    (Można liczyć do 300).
    Następnie ciasto na drożdżowe bułeczki z jagodami trzeba odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
    Musi podwoić swoją masę.
  3. Ciasto na jagodzianki trzeba rozciągnąć dłońmi i ugnieść (niezbyt cienko).
    Szklanką odbijać placuszki jak na pączki.
  4. Następnie w rękach rozgnieść bułeczkę i łyżką nałożyć jagody lub marmoladę.
    Zwinąć bułeczkę i skręcić brzegi.
    Obtoczyć w mące.
    Układać na blaszce obsypanej mąką.
    Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.
  5. Lukier na bułki z jagodami:

    Na początek cukier puder należy zalać ciepłą wodą.
    Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
    Tak powstałym lukrem można polać ostygnięte drożdżowe jagodzianki.

Bułeczki drożdżowe z jagodami – dodatkowe informacje

Do bułek z jagodami można użyć swoich ulubionych marmolad albo świeżych owoców. Bardzo ważne, aby owoce nie były za rzadkie.

Do lukru zamiast soku można dać kwasek cytrynowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode