Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi
Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi to przepis, który przekazuje esencję domowego pieczenia. Te lekko słodkie, puszyste bułeczki drożdżowe są pełne soczystych, słodko-kwaśnych jagód, które dodają im wyjątkowej głębi smaku. Kluczowym elementem owego ciasta drożdżowego na bułki z jagodami jest ciepło rodzinnych wspomnień oraz kunszt babci Lidzi przekazany z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami, to prawdziwy skarb – idealne, zarówno na słodkie śniadanie, mroźny zimowy wieczór, jak i letnie popołudnie. Już sam zapach tych pieczonych bułeczek jagodowych, przeniesie cię do ciepłej, pełnej miłości kuchni babci.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 0,5 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka soli
- 2 jaja + 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
- jagody do nadzienia
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ciepłej wody
Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi – jak zrobić?
- Jagodzianki – przepis:
Ciasto na jagodzianki – zaczyn:
1. Szklankę ciepłego mleka należy podgrzać.
2. Następnie dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli oraz 4 łyżki mąki.
3. Składniki na zaczyn drożdżowy należy dokładnie wymieszać aż rozpuszczą się drożdże.
4. Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia. -
Następnie jajka i żółtka trzeba wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem roztrzepać trzepaczką.
Kolejnym krokiem jest dodanie rozczynu na jagodzianki drożdżowe, roztopione letnie masło i stopniowo mąkę.
Składniki na ciasto na jagodzianki trzeba ugniatać o miskę i stopniowo dolewając mleko.
Należy je tak, ugnieść, aby ciasto odchodziło od miski i zrobiło się elastyczne.
(Można liczyć do 300).
Następnie ciasto na drożdżowe bułeczki z jagodami trzeba odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Musi podwoić swoją masę. -
Ciasto na jagodzianki trzeba rozciągnąć dłońmi i ugnieść (niezbyt cienko).
Szklanką odbijać placuszki jak na pączki. -
Następnie w rękach rozgnieść bułeczkę i łyżką nałożyć jagody lub marmoladę.
Zwinąć bułeczkę i skręcić brzegi.
Obtoczyć w mące.
Układać na blaszce obsypanej mąką.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. -
Lukier na bułki z jagodami:
Na początek cukier puder należy zalać ciepłą wodą.
Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Tak powstałym lukrem można polać ostygnięte drożdżowe jagodzianki.
Bułeczki drożdżowe z jagodami – dodatkowe informacje
Do bułek z jagodami można użyć swoich ulubionych marmolad albo świeżych owoców. Bardzo ważne, aby owoce nie były za rzadkie.
Do lukru zamiast soku można dać kwasek cytrynowy.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami