Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym

Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym

Przepis na bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym to idealna propozycja dla wszystkich miłośników domowego pieczywa o niebanalnych smakach. Siemię lniane dodaje bułeczkom nie tylko smaku, ale również dodatkowych wartości odżywczych. Czosnkowy akcent sprawia, że bułeczki doskonale nadają się zarówno do zup, jak i na kanapki. Spożywając te pyszne bułeczki, możemy równocześnie korzystać z licznych korzyści zdrowotnych wynikających z zawartości czosnku i siemienia lnianego, takich jak poprawa trawienia czy wsparcie układu odpornościowego. Wypróbuj ten przepis i odkryj nowy wymiar przyjemności z jedzenia domowego pieczywa!

Składniki:

  • Mąka pszenna – 500g
  • Woda ciepła – 120ml
  • Mleko ciepłe – 140ml
  • Drożdże świeże – 20g
  • Jajko – 1szt
  • Cukier – 2 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej – 3 łyżki
  • Jajko – 1 szt do posmarowania
  • Siemię lniane do posypania
  • Masło czosnkowe:
  • Masło w temperaturze pokojowej – 40g
  • Czosnek – 1 główka
  • Olej – 1 łyżeczka
  • Papryka mielona – 1 łyżeczka
  • Ser tarty twardy – 80g

Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym – jak zrobić?

  1. Na początku pieczony czosnek.
    Używamy całej główki czosnku, bez obierania. Obcinamy jedynie górę, aby pokazały się ząbki. Smarujemy główkę olejem i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Kiedy lekko się ostudzi wyciskamy miękkie ząbki.
    Czosnek mieszamy z ciepłym masłem i papryką. Odstawiamy.
    Teraz ciasto.
    Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy niezbyt cienko (na około 8mm), na kształt kwadratu. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem.
  2. Boki ciasta składamy na środek – farsz pozostaje w środku. Lekko wałkujemy. Kroimy na 3 paski, jak na zdjęciu.
  3. Zaplatamy warkocz.
  4. Górę i dół warkocza zakładamy pod spód, tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
    Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.

Słowa kluczowe: przepis na bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym – dodatkowe informacje

Siemię lniane można zamienić na sezam, czarnuszkę czy babkę płesznik.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną
Następny przepis: bułeczki do masła czosnkowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode