Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną

Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną

Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną to egzotyczne danie, które zaskoczy Twoje podniebienie zupełnie innowacyjnymi smakami. Bao to tradycyjna azjatycka bułeczka na parze, która stanowi obłędnie smaczną podstawę dla różnego rodzaju farszów. W tym przepisie podpowiadamy, jak przyrządzić ją z wyśmienicie przyprawioną wieprzowiną w stylu orientalnym. To wariant na bogato, który stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dzięki temu daniu przeniesiesz się w najdalsze zakątki Azji i poczujesz niezrównane smaki tych egzotycznych rejonów. Czy jesteś gotowy na tę kulinarną przygodę? Odkryj magię bułeczek Bao już dzisiaj!

Składniki:

  • Bao (na 5 szt):
  • Mąka – 125g + do obsypywania stolnicy
  • Woda – 35ml
  • Mleko – 35ml
  • Olej – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże – 10g
  • + olej do smarowania bao
  • Do środka:
  • Schab – 350g
  • Pieczarki – 6szt
  • Cebula – 1szt
  • Papryka – 1/2 szt
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Olej – 1 łyżeczka
  • Ocet – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • kolendra, chilli, przyprawa chińska
  • Do obsypania:
  • sezam, czarnuszka
  • szczypiorek

Bułeczki bao z orientalną wieprzowiną – jak zrobić?

  1. bao

    1.

    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie z mlekiem i zostawiamy na 5 minut – powinna powstać piana. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  2. bao

    2.

    Każdą bułeczkę smarujemy z jednej strony olejem i składamy na pół. Bez oleju bułeczki posklejałyby się. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.

  3. bao

    3.

    W tym czasie robimy farsz. Wieprzowinę kroimy na plastry. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone pieczarki i warzywa, przyprawy, ocet, sos sojowy i cukier. Wszystko razem smażymy krótko na większym ogniu.

  4. bao

    4.

    Każdą bułkę umieszczamy na kawałku pergaminu (ja używam papieru do pieczenia i dobrze się sprawdza). Gotujemy na parze 5 minut. Do gotowania polecam koszyczek bambusowy!

  5. bao

    5.

    Gorące bułeczki nadziewamy przygotowanym farszem, posypujemy sezamem, czarnuszką i szczypiorkiem.

Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną – dodatkowe informacje

Można dodatkowo polać ulubionym sosem (ja bardzo lubię majonezowy z dodatkiem sambal oelek i soku z cytryny).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia
Następny przepis: Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode