Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym
Przepis na bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym to idealna propozycja dla wszystkich miłośników domowego pieczywa o niebanalnych smakach. Siemię lniane dodaje bułeczkom nie tylko smaku, ale również dodatkowych wartości odżywczych. Czosnkowy akcent sprawia, że bułeczki doskonale nadają się zarówno do zup, jak i na kanapki. Spożywając te pyszne bułeczki, możemy równocześnie korzystać z licznych korzyści zdrowotnych wynikających z zawartości czosnku i siemienia lnianego, takich jak poprawa trawienia czy wsparcie układu odpornościowego. Wypróbuj ten przepis i odkryj nowy wymiar przyjemności z jedzenia domowego pieczywa!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mąka pszenna – 500g
- Woda ciepła – 120ml
- Mleko ciepłe – 140ml
- Drożdże świeże – 20g
- Jajko – 1szt
- Cukier – 2 łyżeczki
- Sól – 1 łyżeczka
- Olej – 3 łyżki
- Jajko – 1 szt do posmarowania
- Siemię lniane do posypania
- Masło czosnkowe:
- Masło w temperaturze pokojowej – 40g
- Czosnek – 1 główka
- Olej – 1 łyżeczka
- Papryka mielona – 1 łyżeczka
- Ser tarty twardy – 80g
Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym – jak zrobić?
- Na początku pieczony czosnek.
Używamy całej główki czosnku, bez obierania. Obcinamy jedynie górę, aby pokazały się ząbki. Smarujemy główkę olejem i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Kiedy lekko się ostudzi wyciskamy miękkie ząbki.
Czosnek mieszamy z ciepłym masłem i papryką. Odstawiamy.
Teraz ciasto.
Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy niezbyt cienko (na około 8mm), na kształt kwadratu. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem. - Boki ciasta składamy na środek – farsz pozostaje w środku. Lekko wałkujemy. Kroimy na 3 paski, jak na zdjęciu.
- Zaplatamy warkocz.
- Górę i dół warkocza zakładamy pod spód, tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.
Słowa kluczowe: przepis na bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym – dodatkowe informacje
Siemię lniane można zamienić na sezam, czarnuszkę czy babkę płesznik.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną
Następny przepis: bułeczki do masła czosnkowego