Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną
Składniki:
- Bao (na 5 szt):
- Mąka – 125g + do obsypywania stolnicy
- Woda – 35ml
- Mleko – 35ml
- Olej – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżeczka
- Drożdże świeże – 10g
- + olej do smarowania bao
- Do środka:
- Schab – 350g
- Pieczarki – 6szt
- Cebula – 1szt
- Papryka – 1/2 szt
- Czosnek – 2 ząbki
- Olej – 1 łyżeczka
- Ocet – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżeczka
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Przyprawy:
- kolendra, chilli, przyprawa chińska
- Do obsypania:
- sezam, czarnuszka
- szczypiorek
Bułeczki bao z orientalną wieprzowiną – jak zrobić?
-
1.
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie z mlekiem i zostawiamy na 5 minut – powinna powstać piana. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
-
2.
Każdą bułeczkę smarujemy z jednej strony olejem i składamy na pół. Bez oleju bułeczki posklejałyby się. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
-
3.
W tym czasie robimy farsz. Wieprzowinę kroimy na plastry. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone pieczarki i warzywa, przyprawy, ocet, sos sojowy i cukier. Wszystko razem smażymy krótko na większym ogniu.
-
4.
Każdą bułkę umieszczamy na kawałku pergaminu (ja używam papieru do pieczenia i dobrze się sprawdza). Gotujemy na parze 5 minut. Do gotowania polecam koszyczek bambusowy!
-
5.
Gorące bułeczki nadziewamy przygotowanym farszem, posypujemy sezamem, czarnuszką i szczypiorkiem.
Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną – dodatkowe informacje
Można dodatkowo polać ulubionym sosem (ja bardzo lubię majonezowy z dodatkiem sambal oelek i soku z cytryny).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia
Następny przepis: Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym