Brzoskwiniowiec na biszkopcie
Brzoskwiniowiec na biszkopcie to propozycja dla miłośników owocowych smaków. Ten aromatyczny i kremowy deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wykorzystanie dojrzałych brzoskwiń nadaje temu wypiekowi intensywny owocowy smak, który doskonale harmonizuje z delikatnym biszkoptem. To doskonała, lekka propozycja na letnie popołudnia lub jako deser po obiedzie. Brzoskwiniowiec na zimno to orzeźwienie dla podniebienia i źródło owocowych witamin. Jest prosty w przygotowaniu a przy tym prezentuje się niezwykle apetycznie. Biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i wartości odżywcze, warto przygotować go dla siebie i swoich bliskich.
admin
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na masę brzoskwiniową:
- 1 puszka brzoskwiń (ok. 800 ml)
- 1/2 L śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe+1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka brzoskwiniowa na wierzch
Brzoskwiniowiec na biszkopcie – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
1.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wlać olej oraz wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wymiarze 26 cm. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Jeśli biszkopt wyjdzie za suchy, można go nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń -
2.
Połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku z puszki zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i dodawać po łyżce zmiksowany mus z brzoskwiń. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 300 ml wody. Gdy ostygnie wlać do masy brzoskwiniowej. Na biszkopt wlać masę brzoskwiniową i wstawić do lodówki aż masa całkowicie stężeje. -
3.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu masy ułożyć resztę brzoskwiń z puszki i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.
Brzoskwiniowiec na biszkopcie – dodatkowe informacje
W sezonie pod wierzchnią galaretkę można użyć świeżych brzoskwiń.