Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym
Czy szukasz pomysłu na pożywny, ale jednocześnie niebanalny obiad? Pozwól, że przedstawię Ci przepis na brokuły zapiekane w sosie beszamelowym. To danie to wspaniała kombinacja zdrowych brokułów, otulonych aksamitnym sosem beszamelowym i zapieczeniem do złoconego, apetycznego koloru. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i kremowej konsystencji, ta propozycja doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. Jeżeli jesteś fanem brokułów pod beszamelem, ten przepis jest jak dla Ciebie stworzony. Kwiaty brokułu, idealnie skomponowane z sosem beszamelowym, stworzą prawdziwe symfonie smaku na Twoim talerzu!
admin
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- mozzarella lub tarty ser żółty (wg uznania)
- płatki migdałowe
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym – jak zrobić?
- Brokuły podzielić na mniejsze części (różyczki) i gotować 10 minut w osolonej wodzie (lub na parze). Odcedzić.
- W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę i gotować mieszając do lekkiego zarumienienia mąki. Następnie dodajemy powoli mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Wówczas doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni. Brokuły przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalać sosem beszamelowym. Całość posypać mozzarellą/serem żółtym i włożyć na około 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Przed podaniem posypać migdałami.
Brokuły – dodatkowe informacje
Sos beszamelowy należy dobrze posolić, aby brokuły nie wyszły mdłe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Brokuły zapiekane pod beszamelem
Następny przepis: Brokuły zapiekane z makaronem.