Breakfast – angielskie śniadanie
Dostojne i obszerne, tradycyjne angielskie śniadanie to początek dnia, na który zasługują prawdziwi smakosze. Główną rolę w tej klasycznej kompozycji smaków odgrywają produkty wysokiej jakości, takie jak soczyste kiełbaski czy chrupiący bekon. Jajka sadzone na wolnym ogniu, aromatyczne pieczywo, pomidory z grilla i dymny pudding czekoladowy dopełniają całości. Każdy kęs to prawdziwa uczta, a całość tworzy symfonię smaków, która doskonale wprowadza w nowy dzień. Oto przepis na tradycyjne angielskie śniadanie, dzięki któremu poczujesz atmosferę brytyjskiego poranka bez opuszczania swojej kuchni.
admin
Składniki:
- 2 kiełbaski wieprzowe
- 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym (małe ziarna)
- 1 jajko
- 1 kromka chleba tostowego
- ½ pomidora
- 4 pieczarki
- 2 plastry boczku
- masło
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- pieprz mielony
Tradycyjne angielskie śniadanie – jak zrobić?
- Na oliwie podsmażyć na rumiano kiełbaski. Wstawić do piekarnika (wygrzanego), by nie ostygły.
- Na tłuszczu ze smażenia zarumienić bekon. Dodać go do kiełbasek.
- Usmażyć pieczarki i przełożyć do kiełbasek.
- Połówkę pomidora podsmażyć, dołożyć do reszty składników i trzymać w cieple.
- Fasolkę podgrzać i lekko odparować sos.
- Zrobić tosta.
- Usmażyć jajko sadzone.
- Tosta posmarować masłem. Przekroić na dwa trójkąty.
- Na jednej połówce położyć jajko sadzone, na drugiej fasolkę z sosem.
- Dołożyć kiełbaski, bekon, pomidora i pieczarki.
- Lekko posolić i popieprzyć pomidora, pieczarki i jajko.
- Podawać natychmiast gorące.
Normalnie porcja jest dwa lub nawet trzy razy większa.
Angielskie śniadanie – dodatkowe informacje
Niestety tych kiełbasek nie ma u nas w sprzedaży. Tak na wyczucie najbardziej smakowo pasowały by wg mnie zastępczo białe, cienkie kiełbaski wieprzowe, parzone. Ale to niestety chyba nie do końca będzie to samo.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym
Następny przepis: Brioche - francuska bułka drożdżowa