Breakfast – angielskie śniadanie

Breakfast – angielskie śniadanie

Dostojne i obszerne, tradycyjne angielskie śniadanie to początek dnia, na który zasługują prawdziwi smakosze. Główną rolę w tej klasycznej kompozycji smaków odgrywają produkty wysokiej jakości, takie jak soczyste kiełbaski czy chrupiący bekon. Jajka sadzone na wolnym ogniu, aromatyczne pieczywo, pomidory z grilla i dymny pudding czekoladowy dopełniają całości. Każdy kęs to prawdziwa uczta, a całość tworzy symfonię smaków, która doskonale wprowadza w nowy dzień. Oto przepis na tradycyjne angielskie śniadanie, dzięki któremu poczujesz atmosferę brytyjskiego poranka bez opuszczania swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 kiełbaski wieprzowe
  • 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym (małe ziarna)
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba tostowego
  • ½ pomidora
  • 4 pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • masło
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz mielony

Tradycyjne angielskie śniadanie – jak zrobić?

  1. Na oliwie podsmażyć na rumiano kiełbaski. Wstawić do piekarnika (wygrzanego), by nie ostygły.
  2. Na tłuszczu ze smażenia zarumienić bekon. Dodać go do kiełbasek.
  3. Usmażyć pieczarki i przełożyć do kiełbasek.
  4. Połówkę pomidora podsmażyć, dołożyć do reszty składników i trzymać w cieple.
  5. Fasolkę podgrzać i lekko odparować sos.
  6. Zrobić tosta.
  7. Usmażyć jajko sadzone.
  8. Tosta posmarować masłem. Przekroić na dwa trójkąty.
  9. Na jednej połówce położyć jajko sadzone, na drugiej fasolkę z sosem.
  10. Dołożyć kiełbaski, bekon, pomidora i pieczarki.
  11. Lekko posolić i popieprzyć pomidora, pieczarki i jajko.
  12. Podawać natychmiast gorące.

Normalnie porcja jest dwa lub nawet trzy razy większa.

Angielskie śniadanie – dodatkowe informacje

Niestety tych kiełbasek nie ma u nas w sprzedaży. Tak na wyczucie najbardziej smakowo pasowały by wg mnie zastępczo białe, cienkie kiełbaski wieprzowe, parzone. Ale to niestety chyba nie do końca będzie to samo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym
Następny przepis: Brioche - francuska bułka drożdżowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode