Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Zupa z botwiny z ziemniakami to klasyczna polska potrawa, idealna na wiosenne i letnie dni. Jest to danie pełne zdrowych składników, które dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Jednym z głównych składników tej zupy jest botwinka – młody burak, który jest niezwykle zdrowy i posiada wiele właściwości leczniczych. Botwinka harmonijnie łączy się ze smakiem ziemniaków, a dodatek kopru dodaje całemu daniu świeżości. Ta zupa z pewnością zachwyci smakoszy kuchni polskiej.

Składniki:

  • 1 pęczek szpinaku
  • Ok. 500g młodych ziemniaków
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 180g jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Botwinka z ziemniakami i koperkiem – jak zrobić?

  1. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. W garnku, na oliwie, podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać buraki, następnie liście botwinki, marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  3. Następnie zahartować śmietanę: wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy, którą doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek i podawać.

Botwinka z ziemniakami i koperkiem – dodatkowe informacje

Dla osób dbających o dietę proponuję wersję bez śmietany. Zupa bez tego dodatku również smakuje wyśmienicie.

Słowa kluczowe: zupa z botwiny z ziemniakami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brotola w panierce kukurydzianej
Następny przepis: Bourek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode