Botwinka z ziemniakami i koperkiem
Zupa z botwiny z ziemniakami to klasyczna polska potrawa, idealna na wiosenne i letnie dni. Jest to danie pełne zdrowych składników, które dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Jednym z głównych składników tej zupy jest botwinka – młody burak, który jest niezwykle zdrowy i posiada wiele właściwości leczniczych. Botwinka harmonijnie łączy się ze smakiem ziemniaków, a dodatek kopru dodaje całemu daniu świeżości. Ta zupa z pewnością zachwyci smakoszy kuchni polskiej.
admin
Składniki:
- 1 pęczek szpinaku
- Ok. 500g młodych ziemniaków
- Pęczek natki pietruszki
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 180g jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
- Oliwa
Botwinka z ziemniakami i koperkiem – jak zrobić?
- Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. W garnku, na oliwie, podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać buraki, następnie liście botwinki, marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie zahartować śmietanę: wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę dodać do zupy, którą doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek i podawać.
Botwinka z ziemniakami i koperkiem – dodatkowe informacje
Dla osób dbających o dietę proponuję wersję bez śmietany. Zupa bez tego dodatku również smakuje wyśmienicie.
Słowa kluczowe: zupa z botwiny z ziemniakami