Brotola w panierce kukurydzianej

Brotola w panierce kukurydzianej

Czy kiedykolwiek słyszeliście o brotoli? To delikatna, biała ryba o smaku przypominającym homara. Trochę egzotycznego sznycla z ryby, czyż nie? W naszym przepisie brotola jest idealnie połączona z chrupiącą panierką kukurydzianą. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej panierki, która dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku. Brotola w panierce kukurydzianej to propozycja dla osób szukających nowych smaków i ciekawych rozwiązań w kuchni. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie. Kto powiedział, że ryba musi być nudna? Z nami na pewno nie będziecie się nudzić przy stole!

Składniki:

  • 3 sztuki Brotoli
  • 1 surowe jajko kurze
  • mąka kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia
  • Przyprawy:
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawa fish masala
  • sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania, oprócz cytrynki

Brotola w panierce kukurydzianej – jak zrobić?

  1. Rozmrożone tuszki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Moje nie miały łusek. Ale jeśli ktoś trafi że są to łuski usuwamy. Każdą tuszkę skrapiamy cytrynką i posypujemy przyprawami (tak jak pisałam przyprawy wg. uznania).
  2. Następnie maczamy w roztrzepanym jajku, potem w mące kukurydzianej.
  3. I smażymy z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor i gotowe. Podajemy z czym kto lubi 🙂

Brotola w panierce kukurydzianej – dodatkowe informacje

Nic dodać, nic ująć 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Borówkowy sos do wędlin
Następny przepis: Boterkoek - ciasto maślane rodem z Holandii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode