Boczek rolowany z przyprawami z szynkowara
Boczek rolowany z przyprawami z szynkowara to danie, które ucieszy podniebienia każdego miłośnika mięs. Imponujący na talerzu i pełen smaku, stwarza niepowtarzalną kompozycję aromatycznych przypraw i najlepszej jakości boczku. To propozycja dla osób, które cenią sobie domowe przetwory mięsne i chcą zaszaleć w kuchni, tworząc coś więcej niż tradycyjne danie mięsne. Szynkowar, użyteczne narzędzie, które pomaga w przygotowaniu tego boczku, sprawia, że danie to jest niesamowicie soczyste i pełne smaku. Oto przepis na danie, które zaskoczy wszystkich domowników i gości swoją oryginalnością i smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram boczku wieprzowego bez kości
- opakowanie przyprawy do mięs
- łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
- worek do szynkowara
- termometr
- szynkowar
Boczek rolowany z przyprawami z szynkowara – jak zrobić?
-
1.
Z boczku odcinamy twardą skórę i wyrzucamy, boczek z dwóch stron mocno oprószamy przyprawami i zwijamy w rulonik. Do szynkowara wkładamy worek i wkładamy boczek worek zawijamy i zamykamy szynkowar. Wbijamy termometr. -
2.
W dużym garnku zagotowujemy wodę do gotującej wkładamy szynkowar i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 2 godziny w 80 stopniach. Po tym czasie gorącą wodę wylewamy i nalewamy zimną aby szynkowar z boczkiem wystygł, zimny odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Boczek rolowany z przyprawami z szynkowara – dodatkowe informacje
Do boczku rolowanego z szynkowara możemy użyć różnych przypraw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek rolowany z polędwicą i mięsem mielonym
Następny przepis: Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni