Boczek podsuszany ala parmeński smak
Zapraszamy do odkrycia prawdziwej kulinarnej przyjemności w postaci domowej roboty – boczku podsuszanego ala parmeński smak. Termin „ala parmeński” zazwyczaj kojarzy się z dojrzewającym serem lub szynką, ale tym razem to pyszny, soczysty boczek pełni główną rolę. To wyjątkowy sposób na transformację tradycyjnego boczku w niepowtarzalny smak, który nawiązuje do włoskich delikatesów. Składa się z kilku starannie dobranych składników, które podczas długiego procesu suszenia na powietrzu, nadają boczkowi niepowtarzalny, głęboki smak. Boczek suszony to ciekawa alternatywa dla miłośników mięsnych przekąsek, idealna do kanapek, sałatek czy jako dodatek do antipasti.
admin
Składniki:
- Pasek boczku
- 6 łyżek soli
- 6 łyżek cukru
- przyprawy do natarcia wg uznania:
- Najlepiej sprawdzą się:
- liść laurowy pokruszony
- czerwona papryka
- czosnek w granulkach
- pieprz
Boczek podsuszany „ala parmeński smak” – jak zrobić?
Boczek podsuszany ala parmeński – dodatkowe informacje
Podczas suszenia boczek może wydzielać soki. Mięso traci około 20% swojej wagi podczas suszenia, więc z 1 kg surowego boczku otrzymamy około 1,25 kg suszonego mięsa. Koszt suszonego boczku jest niewielki w porównaniu do jego wyjątkowego smaku (wliczając cenę za kg boczku, przyprawy i czas potrzebny do procesu suszenia).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami
Następny przepis: Boczek rolowany pieczony w rękawie