Boczek rolowany pieczony w rękawie

Boczek rolowany pieczony w rękawie

Boczek rolowany pieczony w rękawie to prawdziwa gratka dla miłośników mięsnych smakołyków. Jest to przepis na soczysty boczek, aromatycznie podany w postaci rolady, pieczonej w rękawie do pieczenia. Ta metoda utrzymania wilgotności mięsa sprawia, że boczek jest jednocześnie kruchy i soczysty. Wybierając boczek faszerowany pieczony w rękawie, zdecydujesz się na danie, które doskonale sprawdzi się na każdym rodzinym posiłku. Cechuje go niepowtarzalny smak, który przeniesie cię w głąb polskiej tradycyjnej kuchni. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno was zachwyci.

Składniki:

  • boczek surowy – 2 kg
  • papryka słodka mielona – 2 łyżki
  • sól ziołowa – 1 łyżka
  • papryka ostra mielona – 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 5-6 łyżek

Boczek rolowany pieczony w rękawie – jak zrobić?

  1. Boczek rolowany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do oleju rzepakowego dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc, aby się zamarynowało. Wkładamy boczek do rękawa i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw u góry, aby mięso trochę się przyrumieniło.

Boczek rolowany pieczony w rękawie – dodatkowe informacje

Podany czas przygotowania nie obejmuje czasu, w którym mięso się marynuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Boczek podsuszany ala parmeński smak
Następny przepis: Boczek rolowany z przyprawami z szynkowara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode