Boczek pieczony

Boczek pieczony

Boczek pieczony to klasyka kuchni wielu krajów. Soczysty, aromatyczny i pełen wyrazistych smaków nigdy nie zawodzi w roli głównego dania. Ważne jest, by skupić się na jego właściwym pieczeniu – użycie odpowiednich przypraw i czas jest kluczowe dla uzyskania idealnego rezultatu. Czas pieczenia boczku zależy od jego wielkości i preferowanego stopnia wysmażenia, ale jest to proces, który nie powinien być przyspieszany. Szczególną rolę odgrywają również przyprawy – to one dodają boczku wyrazistego smaku i aromatu. Spróbujecie tego tradycyjnego smakołyku według naszego przepisu? Zacznijmy!

Składniki:

  • 1.5 kg surowego boczku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szczypty chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • rekaw do pieczenia
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

Boczek pieczony – jak zrobić?

  1. Boczek umyć, osuszyć.
  2. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron.
  3. Zrolować na kształt rolady, zawinąć ciasno w folię i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
  4. Następnego dnia mięso związać nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia wkładając liście i ziele.
  5. Piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć rękaw w celu zrumienienia boczku.

Boczek pieczony – dodatkowe informacje

Przyprawy można dowolnie zmieniać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Boczek gotowany
Następny przepis: Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode