Boczek pieczony z musztardą

Boczek pieczony z musztardą

Przygotujmy coś specjalnego na dzisiejszy obiad – boczek pieczony z musztardą. To niesamowite danie to połączenie delikatnego boczku zapieczonego do złoto-brązowego koloru, z pikantnym, wyrazistym smakiem musztardy. Aromat boczku otoczonego tajemniczymi nutami przypraw roznoszący się po domu przyciąga wszystkich do kuchni. To danie o klasycznym smaku, fantastyczne jako główny element obiadu lub kolacji. Czy to nie brzmi optymistycznie? Zatem składa się z kilku prostych składników, które dostępne są w niemal każdej kuchni. Testujmy razem ten smakowity i soczysty przepis na boczek pieczony z musztardą!

Składniki:

  • -1,5 kg boczek bez żebra bez skóry w całości
  • – 4 łyżki musztardy (sarepskiej lub rosyjskiej)
  • – 4 ząbki czosnku
  • – ziele angielskie
  • – liście laurowe
  • – 3 łyżki oleju
  • – szklanka bulionu
  • – sól, pieprz, majeranek
  • – oregano lub zioła prowansalskie

Boczek pieczony z musztardą – jak zrobić?

  1. Boczek nacinamy od strony tłuszczu i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek polewamy olejem i masujemy by cały był nim pokryty. Czosnek kroimy w talarki i wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi (połamanymi na mniejsze kawałki, tak aby weszły w boczek) „utykamy” w nacięcia. Cały smarujemy musztardą (tylko tą górę z nacięciami) i następnie posypujemy ziołami, majerankiem, solą i pieprzem. Można delikatnie jeszcze skropić olejem. Boczek pieczemy przez ok. 50 min do 1,5 h w temperaturze 180 stopni, w zależności od grubości boczku.
  2. Po 30 min zalewamy bulionem i dalej pieczemy przez ok. 20 min do 1 h.
  3. Po upieczeniu zostawiamy do odpoczęcia przez minimum 30 min.
  4. Podajemy w całości lub pokrojonego w plastry. SMACZNEGO:)

Boczek pieczony z musztardą – dodatkowe informacje

Boczek doskonale smakuje na chlebie, bądź pokrojony w plastry i polany sosem pieczeniowym lub sosem z wywaru z boczku i podany z ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami
Następny przepis: Boczek rolowany pieczony w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode