Boczek pieczony z musztardą
Przygotujmy coś specjalnego na dzisiejszy obiad – boczek pieczony z musztardą. To niesamowite danie to połączenie delikatnego boczku zapieczonego do złoto-brązowego koloru, z pikantnym, wyrazistym smakiem musztardy. Aromat boczku otoczonego tajemniczymi nutami przypraw roznoszący się po domu przyciąga wszystkich do kuchni. To danie o klasycznym smaku, fantastyczne jako główny element obiadu lub kolacji. Czy to nie brzmi optymistycznie? Zatem składa się z kilku prostych składników, które dostępne są w niemal każdej kuchni. Testujmy razem ten smakowity i soczysty przepis na boczek pieczony z musztardą!
admin
Składniki:
- -1,5 kg boczek bez żebra bez skóry w całości
- – 4 łyżki musztardy (sarepskiej lub rosyjskiej)
- – 4 ząbki czosnku
- – ziele angielskie
- – liście laurowe
- – 3 łyżki oleju
- – szklanka bulionu
- – sól, pieprz, majeranek
- – oregano lub zioła prowansalskie
Boczek pieczony z musztardą – jak zrobić?
- Boczek nacinamy od strony tłuszczu i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek polewamy olejem i masujemy by cały był nim pokryty. Czosnek kroimy w talarki i wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi (połamanymi na mniejsze kawałki, tak aby weszły w boczek) „utykamy” w nacięcia. Cały smarujemy musztardą (tylko tą górę z nacięciami) i następnie posypujemy ziołami, majerankiem, solą i pieprzem. Można delikatnie jeszcze skropić olejem. Boczek pieczemy przez ok. 50 min do 1,5 h w temperaturze 180 stopni, w zależności od grubości boczku.
- Po 30 min zalewamy bulionem i dalej pieczemy przez ok. 20 min do 1 h.
- Po upieczeniu zostawiamy do odpoczęcia przez minimum 30 min.
- Podajemy w całości lub pokrojonego w plastry. SMACZNEGO:)
Boczek pieczony z musztardą – dodatkowe informacje
Boczek doskonale smakuje na chlebie, bądź pokrojony w plastry i polany sosem pieczeniowym lub sosem z wywaru z boczku i podany z ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami
Następny przepis: Boczek rolowany pieczony w rękawie