Boczek pieczony
Boczek pieczony to klasyka kuchni wielu krajów. Soczysty, aromatyczny i pełen wyrazistych smaków nigdy nie zawodzi w roli głównego dania. Ważne jest, by skupić się na jego właściwym pieczeniu – użycie odpowiednich przypraw i czas jest kluczowe dla uzyskania idealnego rezultatu. Czas pieczenia boczku zależy od jego wielkości i preferowanego stopnia wysmażenia, ale jest to proces, który nie powinien być przyspieszany. Szczególną rolę odgrywają również przyprawy – to one dodają boczku wyrazistego smaku i aromatu. Spróbujecie tego tradycyjnego smakołyku według naszego przepisu? Zacznijmy!
admin
Składniki:
- 1.5 kg surowego boczku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szczypty chili
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- rekaw do pieczenia
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Boczek pieczony – jak zrobić?
- Boczek umyć, osuszyć.
- Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron.
- Zrolować na kształt rolady, zawinąć ciasno w folię i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
- Następnego dnia mięso związać nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia wkładając liście i ziele.
- Piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć rękaw w celu zrumienienia boczku.
Boczek pieczony – dodatkowe informacje
Przyprawy można dowolnie zmieniać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek gotowany
Następny przepis: Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami