Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem
Cieszą się ogromnym powodzeniem zarówno na śniadanie, jak i podczas popołudniowej herbaty. Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Co więcej, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ten błyskawiczny przepis to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem świeżo upieczonego pieczywa, ale nie mają zbyt wiele wolnego czasu. Te aromatyczne bułeczki doskonale komponują się z intensywnym smakiem jabłek i subtelną nutą cynamonu, tworząc niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
admin
Składniki:
- 200 g chudego twarożku lub homogenizowanego serka
- 100 ml oleju rzepakowego
- cukier waniliowy
- 110 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia = łyżka stołowa
- 3 średniej wielkości jabłka, obrane ze skórki, pocięte w grube kawałki
- cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bułeczek
Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Twarożek, olej, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszać ręką.
- Dodać kawałki jabłek. Ulepić 6 do 9 bułeczek i umieścić je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut.
- Do małej miseczki wsypuję cukier z cynamonem. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe bułeczki obtaczam w drobnym cukrze i cynamonie. Gotowe.
Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych z jabłkami i cynamonem.
Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem – dodatkowe informacje
Ciasto do bułek z jabłkami i cynamonem jest dość gęste i klejące, ale tak ma być.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Błyskawiczne bułeczki
Następny przepis: Błyskawiczne ciasto cytrynowe