Bliny pszenne

Bliny pszenne

Bliny pszenne są jednym z najpopularniejszych dań kuchni wschodniej, którym uległy pokochaniu Smakiem i aromatem przypominającym domowe wypieki. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak wymaga odrobiny cierpliwości, aby uzyskać idealną konsystencję i złocisty kolor. To doskonały pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację. Można je podawać na słodko z owocami, dżemem lub miodem, ale równie dobrze smakują z pikantnymi dodatkami. Prosty przepis, uniwersalność oraz wyjątkowy smak blinów pszenych sprawiają, że to danie jest chętnie wybierane na różne okazje. Spróbuj przygotować je samodzielnie, a na pewno przekonasz się o ich wyjątkowości.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mleka zsiadłego
  • 2 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyżki startego sera żółtego

Bliny pszenne – jak zrobić?

  1. Drożdże utrzeć z cukrem i rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, zsiadłe mleko i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dodać pianę z białek i lekko wymieszać.
  3. Ciasto wylewać na całą patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron. Podawać gorące posypane żółtym serem lub z masłem.

Bliny pszenne – dodatkowe informacje

Bliny pszenne są też bardzo dobre z dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bliny gryczane na słodko
Następny przepis: Bliny z ziemniaków-kuchnia rosyjska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode