Biwakowy kociołek

Biwakowy kociołek

Kociołek biwakowy to przysmak, który łączy przyjemność z gotowania na świeżym powietrzu ze smakiem prawdziwej, domowej potrawy. Przeznaczony dla miłośników ognisk i aktywnego spędzania czasu, ten przepis jest idealny na camping, biwak, czy spotkanie ze znajomymi w plenerze. Wszystko co potrzebujesz to solidny kociołek, ognisko i kilka prostej jakości składników. Efekt końcowy? Pyszne, rozgrzewające danie, które z pewnością doceni każdy miłośnik prostego i sycącego jedzenia. Tak przygotowana potrawa doskonale wpisuje się w atmosferę biwaku, przypominając o tradycjach i prostocie gotowania na łonie natury.

Składniki:

  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • 40 dekagramów marchewki
  • 40 dekagramów cebuli
  • por
  • seler
  • pietruszka
  • kapusta włoska
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki groszku z puszki
  • natka pietruszki
  • koperek
  • kilka liści lubczyku
  • 5 suszonych grzybów
  • główka czosnku
  • 75 dekagramów boczku
  • 60 dekagramów kiełbasy wiejskiej
  • 75 dekagramów żeberek
  • 40 dekagramów filetów z kurczaka
  • 10 dekagramów smalcu
  • przyprawy: pieprz, majeranek, sól, 15 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe

Biwakowy kociołek – jak zrobić?

  1. Grzyby moczymy. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i cebule też kroimy w kostkę, pora siekamy. Z kapusty odkrawamy 5 wierzchnich liści i odkładamy. Resztę kapusty kroimy w paski.
  2. Filety i żeberka nacieramy przyprawami i schładzamy ok. 2 godzin. Podsmażamy na 1/2 smalcu. Kiełbasę kroimy w kostkę. Dno i ściany kociołka (do 1/2 wysokości) wykładamy pokrojonym w plastry boczkiem. Wkładamy posiekaną natkę, koperek, lubczyk i pokrojony czosnek.
  3. Dodajemy kolejno: ziemniaki, resztę warzyw, grzyby, mięso i kiełbasę. Każdą warstwę przyprawiamy. Liście kapusty smarujemy resztą smalcu i kładziemy na wierzch. Wlewamy 100 ml wody. Kociołek zawieszamy nad ogniskiem. Dusimy 2,5 godziny, czasem mieszając.

Biwakowy kociołek – dodatkowe informacje

Kociołek biwakowy można też przygotować na kuchence gazowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki z szynki z szybkowara
Następny przepis: Bliny gryczane na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode