Biwakowy kociołek
Kociołek biwakowy to przysmak, który łączy przyjemność z gotowania na świeżym powietrzu ze smakiem prawdziwej, domowej potrawy. Przeznaczony dla miłośników ognisk i aktywnego spędzania czasu, ten przepis jest idealny na camping, biwak, czy spotkanie ze znajomymi w plenerze. Wszystko co potrzebujesz to solidny kociołek, ognisko i kilka prostej jakości składników. Efekt końcowy? Pyszne, rozgrzewające danie, które z pewnością doceni każdy miłośnik prostego i sycącego jedzenia. Tak przygotowana potrawa doskonale wpisuje się w atmosferę biwaku, przypominając o tradycjach i prostocie gotowania na łonie natury.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 kilograma ziemniaków
- 40 dekagramów marchewki
- 40 dekagramów cebuli
- por
- seler
- pietruszka
- kapusta włoska
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki groszku z puszki
- natka pietruszki
- koperek
- kilka liści lubczyku
- 5 suszonych grzybów
- główka czosnku
- 75 dekagramów boczku
- 60 dekagramów kiełbasy wiejskiej
- 75 dekagramów żeberek
- 40 dekagramów filetów z kurczaka
- 10 dekagramów smalcu
- przyprawy: pieprz, majeranek, sól, 15 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
Biwakowy kociołek – jak zrobić?
- Grzyby moczymy. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i cebule też kroimy w kostkę, pora siekamy. Z kapusty odkrawamy 5 wierzchnich liści i odkładamy. Resztę kapusty kroimy w paski.
- Filety i żeberka nacieramy przyprawami i schładzamy ok. 2 godzin. Podsmażamy na 1/2 smalcu. Kiełbasę kroimy w kostkę. Dno i ściany kociołka (do 1/2 wysokości) wykładamy pokrojonym w plastry boczkiem. Wkładamy posiekaną natkę, koperek, lubczyk i pokrojony czosnek.
- Dodajemy kolejno: ziemniaki, resztę warzyw, grzyby, mięso i kiełbasę. Każdą warstwę przyprawiamy. Liście kapusty smarujemy resztą smalcu i kładziemy na wierzch. Wlewamy 100 ml wody. Kociołek zawieszamy nad ogniskiem. Dusimy 2,5 godziny, czasem mieszając.
Biwakowy kociołek – dodatkowe informacje
Kociołek biwakowy można też przygotować na kuchence gazowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bitki z szynki z szybkowara
Następny przepis: Bliny gryczane na słodko