BITKI SCHABOWE W SOSIE JABŁKOWYM
Bitki schabowe w sosie jabłkowym to kompozycja, która doskonale łączy w sobie tradycyjne polskie smaki z nutą oryginalności. Ten niebywale soczysty schab, delikatnie duszony na małym ogniu, jest wręcz namaszczony słodko-kwasową esencją jabłek, tworząc wyrafinowaną dobrą mieszankę smaków. To danie, które umie rozpieszczać podniebienia zarówno dorosłych, jak i najmłodszych domowników. Idealny na rodzinne obiady czy ważne uroczystości. Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się wyśmienitym kulinarnym doświadczeniem. Dla wielu jest to prawdziwa gratka kulinarna.
admin
Składniki:
- – 8 kawałków schabu
- – przyprawa uniwersalna
- – papryka
- – zioła prowansalskie
- – pieprz
- – 2 średnie jabłka
- – mąka do panierowania
- – olej do smażenia kotletów
Bitki schabowe w sosie jabłkowym – jak zrobić?
-
1.
Porcje mięsa oprószyć przyprawą uniwersalną, papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zawinąć w folię i dać na 1 godzinę do lodówki (można na dłużej). Następnie każdą porcję schabu rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i z obu stron obsmażyć mięso. Przełożyć mięso do rondla. Na patelnię wlać trochę wody, zagotować i wlać do rondla. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości, uzupełniając poziom wody tak, żeby przykrywała bitki. Jeżeli zachodzi konieczność, to przyprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem. Często bitki zamieszać, żeby się nie przypaliły, bo powstały sos jest dość gęsty. Gęstość regulujemy wodą. -
2.
Jabłka obrać, pokroić na plasterki i dać do rondelka. Podlać 2 łyżkami wody i rozsmażyć. Masę rozdrobnić blenderem. Jak mięso będzie miękkie, dodać jabłka do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. -
3.
Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub z kluseczkami oraz dowolną surówką.
Słowa kluczowe: schab w sosie jabłkowym
BITKI SCHABOWE W SOSIE JABŁKOWYM – dodatkowe informacje
Bitki można podawać z pieczywem jako przystawkę, lub gorącą kolację.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bitki schabowe
Następny przepis: Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami