BITKI SCHABOWE W SOSIE JABŁKOWYM

BITKI SCHABOWE W SOSIE JABŁKOWYM

Bitki schabowe w sosie jabłkowym to kompozycja, która doskonale łączy w sobie tradycyjne polskie smaki z nutą oryginalności. Ten niebywale soczysty schab, delikatnie duszony na małym ogniu, jest wręcz namaszczony słodko-kwasową esencją jabłek, tworząc wyrafinowaną dobrą mieszankę smaków. To danie, które umie rozpieszczać podniebienia zarówno dorosłych, jak i najmłodszych domowników. Idealny na rodzinne obiady czy ważne uroczystości. Przygotowanie tego dania może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się wyśmienitym kulinarnym doświadczeniem. Dla wielu jest to prawdziwa gratka kulinarna.

Składniki:

  • – 8 kawałków schabu
  • – przyprawa uniwersalna
  • – papryka
  • – zioła prowansalskie
  • – pieprz
  • – 2 średnie jabłka
  • – mąka do panierowania
  • – olej do smażenia kotletów

Bitki schabowe w sosie jabłkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Porcje mięsa oprószyć przyprawą uniwersalną, papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zawinąć w folię i dać na 1 godzinę do lodówki (można na dłużej). Następnie każdą porcję schabu rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni i z obu stron obsmażyć mięso. Przełożyć mięso do rondla. Na patelnię wlać trochę wody, zagotować i wlać do rondla. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości, uzupełniając poziom wody tak, żeby przykrywała bitki. Jeżeli zachodzi konieczność, to przyprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem. Często bitki zamieszać, żeby się nie przypaliły, bo powstały sos jest dość gęsty. Gęstość regulujemy wodą.
  2. 2.
    Jabłka obrać, pokroić na plasterki i dać do rondelka. Podlać 2 łyżkami wody i rozsmażyć. Masę rozdrobnić blenderem. Jak mięso będzie miękkie, dodać jabłka do sosu, wymieszać i chwilę pogotować.
  3. 3.
    Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub z kluseczkami oraz dowolną surówką.

Słowa kluczowe: schab w sosie jabłkowym

BITKI SCHABOWE W SOSIE JABŁKOWYM – dodatkowe informacje

Bitki można podawać z pieczywem jako przystawkę, lub gorącą kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki schabowe
Następny przepis: Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode