Bitki drobiowe w sosie własnym
Bitki drobiowe w sosie własnym są idealnym rozwiązaniem na obiad dla tych, którzy cenią sobie klasyczne, domowe smaki. Mięso drobiowe, doprawione ziołami i duszone w sosie pieczeniowym, zawsze wychodzi soczyste i pełne smaku. Ta propozycja przepisu na bitki z kurczaka pochodzi od kucharzy, którzy doceniają tradycyjne sposoby przygotowywania potraw. Mięso przygotowuje się stosunkowo szybko, a sos, w którym się dusi, robi całą robotę. Dzięki temu bitki drobiowe w sosie własnym są danie, które sprawdzi się nawet u początkujących kucharzy.
admin
Składniki:
- Pojedyncza lub podwójna pierś z kurczaka
- 0,5 l rosołu najlepiej drobiowego
- Mąka
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Szczypta majeranku
- 3 łyżki mleka
Bitki drobiowe w sosie własnym – jak zrobić?
-
1.
Piersi z kurczaka pokroić w grubsze plastry. Natrzeć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. -
2.
Mięso podlać rosołem, zagotować i dusić do miękkości mięsa około 20 minut. Dodać szczyptę majeranku i opcjonalnie sól i pieprz. -
3.
Na koniec 1 łyżkę mąki połączyć z mlekiem i zagęścić sos.
Bitki drobiowe w sosie własnym – dodatkowe informacje
Użyłam rosołu z poprzedniego dnia, ale można też użyć kostki rosołowej, drobiowej.