Bitki drobiowe w sosie własnym

Bitki drobiowe w sosie własnym

Bitki drobiowe w sosie własnym są idealnym rozwiązaniem na obiad dla tych, którzy cenią sobie klasyczne, domowe smaki. Mięso drobiowe, doprawione ziołami i duszone w sosie pieczeniowym, zawsze wychodzi soczyste i pełne smaku. Ta propozycja przepisu na bitki z kurczaka pochodzi od kucharzy, którzy doceniają tradycyjne sposoby przygotowywania potraw. Mięso przygotowuje się stosunkowo szybko, a sos, w którym się dusi, robi całą robotę. Dzięki temu bitki drobiowe w sosie własnym są danie, które sprawdzi się nawet u początkujących kucharzy.

Składniki:

  • Pojedyncza lub podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 l rosołu najlepiej drobiowego
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Szczypta majeranku
  • 3 łyżki mleka

Bitki drobiowe w sosie własnym – jak zrobić?

  1. 1.
    Piersi z kurczaka pokroić w grubsze plastry. Natrzeć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  2. 2.
    Mięso podlać rosołem, zagotować i dusić do miękkości mięsa około 20 minut. Dodać szczyptę majeranku i opcjonalnie sól i pieprz.
  3. 3.
    Na koniec 1 łyżkę mąki połączyć z mlekiem i zagęścić sos.

Bitki drobiowe w sosie własnym – dodatkowe informacje

Użyłam rosołu z poprzedniego dnia, ale można też użyć kostki rosołowej, drobiowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki cielęce z kurkami
Następny przepis: Bitki schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode