Bitki cielęce z kurkami

Bitki cielęce z kurkami

Przepis na Bitki cielęce z kurkami to połączenie dwóch składników, które niezwykle dobrze ze sobą współgrają. Wyśmienita cielęcina w sosie kurkowym, której smak dodatkowo jest spotęgowany aromatem świeżych kurkak, to danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie eleganckie i pełne smaku połączenia. Bitki cielęce z kurkami to danie, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów, romantycznych kolacji czy uroczystych spotkań. Bez względu na okazję, cielęcina z kurkami zawsze będzie prezentować się niezwykle elegancko i smakować wyśmienicie!

Składniki:

  • 1 kilogram cielęciny bez kości
  • sól, pieprz mielony
  • 700 ml bulionu cielęcego, może być z kostki
  • 300 g świeżych lub mrożonych kurek + łyżka masła klarowanego + 1 większa cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • mąka do lekkiego obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia mięsa

Bitki cielęce z kurkami – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić na niewielkie kotleciki.
  2. Lekko potłuc przez folię spożywczą, delikatnie posypać solą i swieżo mielonym pieprzem, obtoczyć w mące strząchając jej nadmiar, podsmażyć z obu stron na gorącym masle. Gotowe przełożyć do płaskiego garnka, podlać gorącym bulionem i dusić aż mięsko będzie „prawie” miękkie.
  3. W czasie kiedy mięso nam dochodzi pokroić drobno kurki i cebulę, przesmażyć na masle, na chwilę wyjąć bitki, do sosu dodać kurki z cebulą i smietanę, dusić ok. 10 minut bez przykrycia aby płyn jak najwięcej odparował a sos naturalnie się zagęscił, włożyć bitki z powrotem.
  4. Doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków puree i zasmażanych buraczków.
  5. SMACZNEGO !!

Bitki cielęce z kurkami – dodatkowe informacje

Zamiast cielęciny można użyć polędwiczek wieprzowych, wówczas należy zredukować czas duszenia mięsa o połowę i dodać mniej bulionu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkoptowe z serowym nadzieniem i galaretką.
Następny przepis: Bitki drobiowe w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode